Quantcast

Incredible women

Kozma Andrea: „Nincs lány- vagy fiúprojekt, csak jó és rossz”

Kozma Andrea: „Nincs lány- vagy fiúprojekt, csak jó és rossz”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Kozma Andrea jogásszal, vállalkozásfejlesztési szakemberrel beszélgettünk.

Szó szerint államokat győzött le abban a régióban, ahol ez még penge ügyvédektől sem szokás, az egykori vasfüggöny innenső oldalán. Kezdő ügyvédként megnyerte a rendszerváltás utáni médiatörténet legvéresebb perét az Országos Rádió és Televízió Testület ellen (Baló-féle Írisz TV vs. ORTT, 1997-1999), ekkor megtanulta a sikeres előrejutás szerinte legfontosabb szabályait: „Elviselni az irtózatos munkaterhet, makacsul ragaszkodni a szakmai elképzelésekhez, és nem megsértődni, ha idősebb kollégák nem tekintenek azonos súlyú ellenfélnek.” 

A pert követően megbízója – a Central European Media Enterprises – kivonult Magyarországról, és az anyacég jogi igazgatójaként folytatta Londonban, ám irodája földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül ismét egy mocskos kelet-európai történet főszerepében találta magát. Amerikai munkaadójától kvázi ellopta a Nova TV műsorszolgáltatási jogát a cseh állam. Immár népes ügyvédcsapat egyik vezetőjeként nyerte meg többévnyi küzdelem után a három országban futó persorozatot, 480 millió dolláros kártérítést szerezve a jogi eljárás alatt padlóra került médiavállalatának.

Eközben a magánéletét is menedzselni kellett. Mivel a szintén sikeres ügyvédként dolgozó férjére az amerikai irodája Budapesten tartott igényt, így hat évig ingázott hozzá a szigetországba, közben megszületett az első gyerek. Fontos kompromisszumokat kötött. „Olykor évente 150 napot repültem, gyakran napi 10 órát egy külföldi bébiszitter vigyázott a lányomra.” Immár az HBO Europe jogi igazgatójaként, nyolc nappal a harmadik gyermeke szülése után kezdte az MBA-t, a fejőgéppel az iskolatáskájában. Megrögzött diplomahalmozó. Többek között jogot, filozófiát és énekszakot is végzett, jelenleg PhD-zik Amszterdamban, de simán lehetnek még az életében új, szakmai szerelemprojektek. 

Közvetlenül a CEU-ellenes hadjáratot megelőzően került az intézménybe, új szakmában: feladata az egyetemi üzleti inkubátor felépítése lett.  Bár a CEU jogilag szintén győzött, mégis távozik. Az oktatási intézmény InnovationsLab-jának vezetőjeként egyre több női startupot is menedzsel, bár szerinte nincs lány- vagy fiúprojekt, csak jó és rossz. Szakmájában sem szereti a nemek szerinti megkülönböztetést, az elvégzett munka minősége számít. Munkaadója üldöztetése után újra költözik, ezúttal egyetemestül Bécsbe. 

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. május-júniusi lapszámában jelent meg.