Quantcast

Szezonális

Könnyű, nyári tésztaételek, amiket vétek lenne kihagyni

© Jérôme Bilic

Egy könnyű tésztaétel ideális választás a nyári vacsorákhoz, ráadásul hamar megvan, így a konyhában sem kell túl sokat időznünk a melegben. Íme, 5 harsogóan friss recept!

A legjobb, ha szezonális hozzávalókból készítjük el a tésztás fogásokat, így nemcsak a végeredmény lesz ízletesebb, de a környezetet is kevésbé terheljük meg vele. Nyáron bőven akad friss hozzávaló a piacokon, keressük a ragyogó zöld spenótot, spárgát, cukkinit, zöldborsót, saláta- és káposztaféléket, legyen az övék a főszerep a tésztaételben!

Spenótos-gombás lasagne

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g gomba
  • 250 g friss spenót
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 lasagne tésztalap
  • 3 ág friss kakukkfű
  • 150 g reszelt parmezán
  • 50 g mozzarella
  • só, bors

A besamelhez:

  • 35 g liszt
  • 50 g vaj
  • 500 ml meleg tej
  • 100 g parmezán

Elkészítés:

1 A vajat olvasszuk fel egy magas falú lábosban, adjuk hozzá a lisztet és fakanállal folyamatosan kevergetve pirítsuk pár percig (de fontos, hogy ne hagyjuk megbarnulni!). Kevergetés mellett kisebb adagokban adjuk hozzá a meleg tejet, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik (ez kb. 8 perc). Végül keverjük bele a parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

2 A gombát szeleteljük fel, a spenótleveleket mossuk meg. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és pároljuk üvegesre a hagymát, fokhagymát. Ezután mehet bele a gomba és a kakukkfű, ezeket magas lángon kb. 8 percig pirítsuk. Végül adjuk hozzá a spenótot és pároljuk tovább 3 percig, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

3 Ezután jöhet a rétegezés: a sütőtál aljára kerüljön egy adag besamel, fedjük le egy réteg tésztalappal, azon terítsünk szét egy adag spenótos-gombás keveréket, tépkedjünk rá mozzarellát, kanalazzunk rá besamelszószt, majd jöhet egy újabb réteg tésztalap. Így folytassuk addig, amíg elfogynak a hozzávalók – arra ügyeljünk, hogy a legfelső tésztarétegre jusson elég besamelszósz. A tetejét szórjuk meg parmezánnal, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

Zöldborsós tészta csirkével és kesudiópesztóval

Hozzávalók 5 személyre:

  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 kiskanál vaj
  • 1 citrom leve
  • 600 g tészta
  • 150-200 g zöldborsó
  • 3 friss bazsalikomlevél
  • 10 g reszelt parmezán
  • só, bors
  • rukkola

A pesztóhoz:

  • 1 nagy marék petrezselyemzöld
  • 60 g pirított kesudió
  • 60 g parmezán
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

1 A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, és a 4-5 centis csíkokra vágott csirkemellet pirítsuk meg rajta. Menet közben sózzuk, borsozzuk és facsarjuk rá a citrom levét. Ha kész, tegyük félre.

2 Állítsuk össze a pesztót. Egy nagy teljesítményű aprítóban daráljuk le a kesudiót és a petrezselyemzöldet annyi olívaolajjal, hogy krémes állagot kapjunk. Keverjük bele a parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3 Forró, sós vízben főzzük fogkeményre, azaz al dentére a tésztát, egy pohárnyival tegyünk félre a főzővizéből. Ha megfőtt a tészta, szűrjük le és keverjük össze a csirkével.

4 Adjuk hozzá a pesztót, a zöldborsót és a tészta főzővizét, és rottyantsunk rajta egyet. Végül az aprított bazsalikommal, parmezánnal és pár rukkolalevéllel megszórva tálaljuk.

Kagylós tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 700 g friss kagyló
  • 4 articsókaszív (konzerv)
  • 50 g rizsliszt
  • 1 liter napraforgóolaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 600 g spagetti vagy linguine tészta
  • negyed marék aprított petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés:

1 A kagylókat egy órára áztassuk hideg, sós vízbe, majd alaposan mossuk meg őket.

2 Az articsókaszíveket hosszában vágjuk vékony csíkokra, forgassuk meg a rizslisztben, majd kb. 160 fokra melegített bő olajban süssük 3 percig. Ha kivettük, tegyük konyhai papírtörlőre, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

3 Hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a kagylókat, és közepes lángon főzzük addig, amíg a kagylók kinyílnak. Ezután vegyük ki a kagylót és tegyük félre.

4 A tésztát bő sós vízben főzzük al dentére, majd szűrjük le és tegyük át abba a serpenyőbe, amiben a kagylót pirítottuk. Adjunk hozzá egy merőkanállal a főzővizéből, majd ha a tészta felszívta a vizet, keverjük hozzá a kagylót és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

5 Aprított petrezselyemmel és a sült articsókával megszórva tálaljuk.

Krémsajtos-paradicsomos tészta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 g tészta
  • 1 salottahagyma
  • 1 vöröshagyma
  • vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 250 ml tej
  • szerecsendió
  • 400 g paradicsomszósz
  • 2 cukkini
  • 200 g krémsajt
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 marék friss turbolya
  • só, bors

Elkészítés:

1 Az aprított vörös- és salottahagymát pároljuk üvegesre a vajon, majd hintsük meg a liszttel, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet, és alacsony lángon főzzünk belőle sűrű besamelszószt. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.

2 A tésztát bő sós vízben főzzük al dentére.

3 Egy serpenyőben melegítsük fel a paradicsomszószt.

4 A cukkinit nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és adjuk a tészta főzővizéhez 2 perccel azelőtt, hogy elkészülne a tészta.

5 Miután leszűrtük, a tésztát és a cukkinit keverjük a besamelhez, adjuk hozzá a krémsajtot és a parmezánt is, és óvatosan keverjük össze.

6 Tálalás előtt kanalazzunk rá a paradicsomszószból és hintsük meg a friss turbolyával.

Zöldséges tészta tahinivel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 400 g tészta
  • 1 pak choi (bordáskel)
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kiskanál nádcukor
  • 250 g zöldborsó
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)

Elkészítés:

1 A tésztát bő sós vízben főzzük fogkeményre.

2 A bordáskelt mossuk meg és vágjuk csíkokra.

3 Az újhagymát karikázzuk fel (a zöld szárát is), és egy wok serpenyőben kevés olívaolajon kezdjük el pirítani. Adjuk hozzá a bordáskelt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés nádcukorral és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon. Adjuk hozzá a borsót, öntsük fel 250 ml vízzel és főzzük 10 percig.

4 Végül keverjük hozzá a szezámpasztát és a leszűrt tésztát.

 Forrás: ELLE