Egy könnyű tésztaétel ideális választás a nyári vacsorákhoz, ráadásul hamar megvan, így a konyhában sem kell túl sokat időznünk a melegben. Íme, 5 harsogóan friss recept!
A legjobb, ha szezonális hozzávalókból készítjük el a tésztás fogásokat, így nemcsak a végeredmény lesz ízletesebb, de a környezetet is kevésbé terheljük meg vele. Nyáron bőven akad friss hozzávaló a piacokon, keressük a ragyogó zöld spenótot, spárgát, cukkinit, zöldborsót, saláta- és káposztaféléket, legyen az övék a főszerep a tésztaételben!
1 A vajat olvasszuk fel egy magas falú lábosban, adjuk hozzá a lisztet és fakanállal folyamatosan kevergetve pirítsuk pár percig (de fontos, hogy ne hagyjuk megbarnulni!). Kevergetés mellett kisebb adagokban adjuk hozzá a meleg tejet, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik (ez kb. 8 perc). Végül keverjük bele a parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2 A gombát szeleteljük fel, a spenótleveleket mossuk meg. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és pároljuk üvegesre a hagymát, fokhagymát. Ezután mehet bele a gomba és a kakukkfű, ezeket magas lángon kb. 8 percig pirítsuk. Végül adjuk hozzá a spenótot és pároljuk tovább 3 percig, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3 Ezután jöhet a rétegezés: a sütőtál aljára kerüljön egy adag besamel, fedjük le egy réteg tésztalappal, azon terítsünk szét egy adag spenótos-gombás keveréket, tépkedjünk rá mozzarellát, kanalazzunk rá besamelszószt, majd jöhet egy újabb réteg tésztalap. Így folytassuk addig, amíg elfogynak a hozzávalók – arra ügyeljünk, hogy a legfelső tésztarétegre jusson elég besamelszósz. A tetejét szórjuk meg parmezánnal, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
1 A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, és a 4-5 centis csíkokra vágott csirkemellet pirítsuk meg rajta. Menet közben sózzuk, borsozzuk és facsarjuk rá a citrom levét. Ha kész, tegyük félre.
2 Állítsuk össze a pesztót. Egy nagy teljesítményű aprítóban daráljuk le a kesudiót és a petrezselyemzöldet annyi olívaolajjal, hogy krémes állagot kapjunk. Keverjük bele a parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3 Forró, sós vízben főzzük fogkeményre, azaz al dentére a tésztát, egy pohárnyival tegyünk félre a főzővizéből. Ha megfőtt a tészta, szűrjük le és keverjük össze a csirkével.
4 Adjuk hozzá a pesztót, a zöldborsót és a tészta főzővizét, és rottyantsunk rajta egyet. Végül az aprított bazsalikommal, parmezánnal és pár rukkolalevéllel megszórva tálaljuk.
1 A kagylókat egy órára áztassuk hideg, sós vízbe, majd alaposan mossuk meg őket.
2 Az articsókaszíveket hosszában vágjuk vékony csíkokra, forgassuk meg a rizslisztben, majd kb. 160 fokra melegített bő olajban süssük 3 percig. Ha kivettük, tegyük konyhai papírtörlőre, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3 Hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a kagylókat, és közepes lángon főzzük addig, amíg a kagylók kinyílnak. Ezután vegyük ki a kagylót és tegyük félre.
4 A tésztát bő sós vízben főzzük al dentére, majd szűrjük le és tegyük át abba a serpenyőbe, amiben a kagylót pirítottuk. Adjunk hozzá egy merőkanállal a főzővizéből, majd ha a tészta felszívta a vizet, keverjük hozzá a kagylót és locsoljuk meg kevés olívaolajjal.
5 Aprított petrezselyemmel és a sült articsókával megszórva tálaljuk.
1 Az aprított vörös- és salottahagymát pároljuk üvegesre a vajon, majd hintsük meg a liszttel, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet, és alacsony lángon főzzünk belőle sűrű besamelszószt. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
2 A tésztát bő sós vízben főzzük al dentére.
3 Egy serpenyőben melegítsük fel a paradicsomszószt.
4 A cukkinit nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és adjuk a tészta főzővizéhez 2 perccel azelőtt, hogy elkészülne a tészta.
5 Miután leszűrtük, a tésztát és a cukkinit keverjük a besamelhez, adjuk hozzá a krémsajtot és a parmezánt is, és óvatosan keverjük össze.
6 Tálalás előtt kanalazzunk rá a paradicsomszószból és hintsük meg a friss turbolyával.
1 A tésztát bő sós vízben főzzük fogkeményre.
2 A bordáskelt mossuk meg és vágjuk csíkokra.
3 Az újhagymát karikázzuk fel (a zöld szárát is), és egy wok serpenyőben kevés olívaolajon kezdjük el pirítani. Adjuk hozzá a bordáskelt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés nádcukorral és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon. Adjuk hozzá a borsót, öntsük fel 250 ml vízzel és főzzük 10 percig.
4 Végül keverjük hozzá a szezámpasztát és a leszűrt tésztát.
Forrás: ELLE
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!