Quantcast

Változókor

Hátrányosan befolyásolja a nők karrierjét a menopauza

Hátrányosan befolyásolja a nők karrierjét a menopauza
© Valeriy_G/Getty Images

A felmondásban és az előléptetés visszautasításában is szerepet játszik a hormonális ingadozás a változókorban lévő nőknél – derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a menopauza világnapja alkalmából készítettek. 

Louise Newson orvos, menopauza-szakértő és Davina McCall televíziós műsorvezető állt annak a brit kutatásnak az élén, amelyben 3800 nőt kérdeztek arról, hogy a változókor és az azt megelőző perimenopauza időszaka milyen hatással van a karrierjükre. Az eredmény döbbenetes: 99%-uk nyilatkozott úgy, hogy a menopauza tünetei negatívan befolyásolják a karrierjük alakulását, és több mint egyharmaduk jelentősnek nevezte ezt a hatást.

A válaszadók 59%-a elmondta, hogy a menopauza idején kénytelen volt szabadságot kivenni, mert úgy érezte, hogy a munkája minősége számottevően romlik. 18%-uk több mint nyolc hétig hiányzott a munkahelyéről emiatt, akiknek a fele végül felmondott vagy korengedménnyel nyugdíjba ment. „A posztmenopauzában lévő nők lehetetlen választás elé kerülnek: leküzdeni a mindennapokban őket gyengítő tüneteket vagy otthagyni a karrierjüket, amiért keményen megdolgoztak” – mondta Louise Newson, a tanulmány egyik vezetője.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy minden ötödik nő szalasztotta el a kellemetlen tünetei miatt az előléptetést. „A menopauza átlagosan a brit nők 51 éves korában következik be, éppen akkor, amikor sokan karrierjük csúcsán vannak, rengeteg készséggel és tapasztalattal rendelkeznek” – emlékeztet dr. Newson.

Hiányolják a munkahelyi támogatást

A megkérdezettek 60%-a úgy érezte, nem kap kellő támogatást a munkahelyén ebben az időszakban. „A felmérésben felvetett kérdések nemcsak azt mutatják, hogy sürgősen javítani kell a munkahelyi menopauza-támogatást, hanem azt is, hogy a klimax tüneteinek enyhítésére és javítására bizonyítékokon alapuló menopauza-információkhoz és -kezeléshez kell juttatni a nőket” – foglalta össze az eredményeket dr. Newson.

A hónap elején Zsófia wessexi grófné is szót emelt a menopauza egyes nőkre gyakorolt hatásairól, egyenesen tragikusnak nevezve azokat. A Wellbeing of Women nevű, női egészségügyért felelős jótékonysági szervezet védnökeként aktívan részt vesz abban a kampányban is, amely felszólítja a brit vállalatokat, hogy támogassák alkalmazottjaikat a menopauza időszakában.

Forrás: Elle