Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PAY GAP

Sokkoló: A női munkavállalók tulajdonképpen két hónapot ingyen dolgoznak egy évben!

2023. március 02.

3 perc olvasás

Szőke Anna

bérszakadék egyenlő fizetés női karrier női munkavállalók dolgozó anya
Sokkoló: A női munkavállalók tulajdonképpen két hónapot ingyen dolgoznak egy évben!
© Getty Images / Adam Gault

Döbbenetes adatokat hozott nyilvánosságra egy friss felmérés kapcsán a The Guardian: a bérszakadék következtében a női munkavállalók nagyjából 54 napot díjazás nélkül dolgoznak!


A férfi és női munkavállalók közötti bérszakadék a mozgalmak legnagyobb erőfeszítései ellenére is folyamatosan növekszik. Egy Angliában végzett kutatás alapján kimutatták, hogy a nők nagyjából 15%-kal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál, ráadásul ez tovább romlik, miután anyaként térnének vissza a munka világába.

 

Nincs kiút?

Az egész világon fokozódik a nyomás a kormányokon és a munkaadókon a férfiak és nők jelentős fizetéskülönbségének megszüntetése kapcsán. Egyre több és több megmozdulás tűzi zászlajára a nők – főleg az édesanyák – effajta hátrányos megkülönböztetésének felszámolását, ám ennek ellenére a probléma egyre csak súlyosbodik.

A női munkavállalók egyenlő fizetést érdemelnek. De ha ebben a tempóban haladunk, akár 20 év is eltelhet, mire a női és férfi fizetések közötti szakadékot be tudjuk zárni. Ez nem történhet meg! Nem hagyhatjuk, hogy a nők még egy generációjának el kelljen szenvednie ezt az igazságtalanságot

– nyilatkozta Paul Nowak a brit szakszervezetek képviselője.


A női munkavállalók közül, az idősebbek és az anyák járnak a legrosszabbul

A felmérések egyértelműen rávilágítottak arra is, hogy még a nők között is hatalmas különbségek vannak. Míg 30 éves korig a nők és férfiak fizetése kisebb mértékben tér csak el (2-14 közt mozog az "ingyen" munkanapok száma), addig az 50-60 éves nők már, akár 20%-al is kevesebbet kereshetnek, mint férfitársaik. Ez esetükben 76 nap ingyen munkának számít egy évben.

noi_munkavallalok_elle
Fotó: Shutterstock

Amikor egy nő a családalapítás mellett dönt, azt is számításba kell vennie, hogy visszatértekor jelentősen kevesebb fizetésre számíthat. Ennek többek közt az az oka, hogy az anyákat a kiválasztási folyamatok alatt is "hátrányos helyzetűként" kezelik, emiatt kevesebbszer kerülnek be az utolsó körökbe. Ha mégis bejutnak, nem nagyon alkudoznak, hanem elfogadják a legelső felkínált összeget  – ami sokszor döbbenetesen kevés más kollégáik fizetésével összevetve – csupán azért, mert már túl vannak akár több tucat sikertelen állásinterjún is. Ez lenyomja a női fizetések értékét, és egyfajta lavinát indít el a munkaerőpiacon.

Ez a fajta "büntetés", ami szinte az egész világon érinti a családos női munkavállalókat, azt sugallja, hogy az anyák hozzáadott értéke a munkaerőpiachoz jelentéktelen.


A tehetséges nőknek nem kellene eltűnniük a süllyesztőben csak azért, mert gyermeket vállaltak. Sokkal rugalmasabb hozzáállásra lenne szükség a munkaadók részéről és több munkavállalási modellt kellene kialakítani, úgy az anyák is megmutathatnák, hogy igenis bőven van keresnivalójuk a munkaerőpiacon

– szögezte le Caroline Nokes brit konzervatív képviselő.

A brit TUC (Trades Union Congress, azaz a Szakszervezetek Kongresszusa) kihirdette, hogy az év 54. napját (február 23.), a Női Fizetés Napjává nevezik ki és tovább dolgoznak azon, hogy a kormány megtegye a megfelelő lépéseket a bérszakadék csökkentése érdekében.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves