Quantcast

#mentalhealth

Extra hiányzás jár az amerikai diákoknak mentális okok miatt

Extra hiányzás jár az amerikai diákoknak mentális okok miatt
© vitranc/Getty Images

„Mentális egészségügyi távollét” címszó alatt öt extra nap igazolt hiányzás jár a tanulóknak.

A világjárvány újra a középpontba helyezte a mentális egészség kérdését, olyannyira, hogy a nagyvállalatok mellett van, ahol már a központi vezetés is újraértékeli a problémát, és sokkal komolyabban veszi azt. Ilyen például az Egyesült Államokban Illinois állam, ahol JB Pritzker kormányzó aláírta az új törvényt, melynek értelmében 2022 januárjától minden 6 és 17 év közötti diáknak öt extra nap hiányzás jár az iskolákban, amelyet mentális okokra hivatkozva használhatnak fel.

Fiatalok, mint veszélyeztetett korosztály

„Sok diák stresszesnek érzi magát, vagy szorongás és depresszió alakult ki nála, mert nem láthatja a barátait és a tanárait, és a távoktatás gyakran a jegyeiket is rontja. Ez a javaslat segíteni fog nekik abban, hogy megkapják a szükséges támogatást” – mondta Barbara Hernandez, a törvényjavaslat egyik előterjesztője az USA Today magazinnak.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ezzel egy időben egy új tanulmányt is közzétett, amelyben kiemelik: a mentális egészséggel kapcsolatos rendellenességek miatt nőtt a sürgősségi osztályokon megforduló páciensek száma. A 2019-es évhez képest 24%-os növekedés regisztráltak a 11 év alattiak körében, és 31%-os emelkedést a 12-17 év közötti serdülőknél. Oregon államban már a pandémiát megelőzően elfogadtak egy hasonló törvényt, miután a kormányzó aggodalmát fejezte ki a tizenévesek körében regisztrált magas öngyilkossági arányok miatt.

A cégek is komolyan veszik a problémát

Az elmúlt évben számos figyelemfelkeltő kampányt folytattak a mentális egészség témakörében, és a nagyvállalatok is kezdik komolyan venni a dolgozóik mentális jóllétét. Szeptember elején a Nike globális marketing részlegének menedzsere, Matt Marrazzo kifejtette: „Vezetőink egyértelmű üzenetet küldenek: szánjatok egy kis időt a pihenésre és legyetek a kedvesetekkel, ne dolgozzatok.” A beavertoni központ ezután egy hétre kikapcsolta a számítógépeket, lehetővé téve a dolgozók számára, hogy kiélvezhessék az extra szünetet a „pihenésre és feltöltődésre”.

A stressz, a szorongás és a kiégés az elmúlt másfél évben hangsúlyosabban jelentkezett, amiért főként az otthoni munkavégzéssel járó elszigeteltségérzés, valamint a munka és a magánélet határainak összemosódása okolható. A vezető társkereső alkalmazások közé tartozó Bumble világszerte azt tanácsolta mintegy hétszáz alkalmazottjának, hogy mindennap kapcsolódjanak ki, az amerikai Citi Group vállalat pedig bevezette a „Zoom-mentes péntekeket”, lehetőséget adva a munkavállalóknak, hogy egy napra távol maradhassanak az online megbeszélésektől.

Forrás: Elle