Quantcast

Incredible women

Dr. Polgár Tímea: „Ma az átlagember sajnos nem igazán tudja, mit eszik”

Dr. Polgár Tímea: „Ma az átlagember sajnos nem igazán tudja, mit eszik”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal dr. Polgár Tímea vegyésszel, biológussal beszélgettünk.

Vajon mi lesz abból a kislányból, aki tűvel megszúrja az ujjbegyét, majd a játék mikroszkópja felett görnyedve a saját vérét vizsgálgatja tízesztendősen? Biológus? Gyógyszerész? Az életünket meghosszabbító feltaláló? Tímea nagyjából ebben a sorrendben halad előre, a szegedi diplomák után a magyar nemzeti kincsnek számító Richternél már huszonévesen megtanulta a tudományos kíváncsiság eredményét átültetni a kézzelfogható hasznot hozó gyakorlatba. 

Ígéretesen induló magyarországi karrierjén a magánélete csavart nagyot: Amerikába ment férjhez, a fehérköpenyesek laboratóriumából egyszer csak az őrült Szilícium-völgy legközepébe csöppent. Ott szinte mindenkinek kilóg a zsebéből néhány saját startup, egy idő után szinte ciki volt a kollégái előtt, hogy ő még nem vágott bele a világmegváltásba. „Leginkább az úgysem fog sikerülni mentalitást hoztam otthonról, de az Egyesült Államokban a részemmé vált, hogy ha van egy klassz ötleted, vágj bele, muszáj megvalósítani. Rendkívül inspirált az ottani vállalkozó mentalitás.”  Először mások projektjeit dobta fel a kreativitásával, többek között a kannabiszt gyógyászati célra használni akarókat kötötte össze orvosokkal.  Aztán neki is akadt egy igazán eredeti ötlete.

Az IDA nevű applikáció leginkább a nőket segíti. „Jellemzően ők vigyáznak a családjuk egészségére. Ma az átlagember sajnos nem igazán tudja, mit eszik”. Nagyon high-tech termék, mesterséges intelligencia mondja meg például az étrend-kiegészítőkkel rogyásig pakolt polc előtt álló bolti vásárlónak, hogy számára melyik élelmiszer egészséges, konkrétan az ő szervezetének melyik összetevőire van szüksége. Csak mosolyog, mikor szóba kerül a Terminátorból az öntudatra ébredt és  ember ellen forduló Skynet. „Régen statisztikát számoló szoftvernek hívták ezeket a programokat, ma mesterséges intelligenciának. Ott még nem tartunk, hogy félni kell tőlük, a humán intelligencia irányításával egyértelműen a hasznunkra válnak.”

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. május-júniusi lapszámában jelent meg.