Quantcast

Példakép

Támogató közösséget épít az olimpikon a mentális gondokkal küzdőknek

Támogató közösséget épít az olimpikon a mentális gondokkal küzdőknek
© Getty Images

A tokiói olimpia dobogóján tett gesztusáról elhíresült sportoló, Raven Saunders egy podcast-beszélgetésben hívta fel a figyelmet arra, miért fontos kiállni a mentális problémákkal küzdőkért. 

 Raven Saunders augusztus elsején vette át a súlylökésben nyert ezüstérmét a tokiói olimpián, akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a feje felett X-et formázott a karjaival. Ezzel utalt arra a „metszéspontra, ahol minden elnyomott közösség találkozik.” Akkori kiállásának okáról és saját küzdelmeiről a sportoló a BBC LGBT Sport című podcastjában mesélt. 

„Fekete, leszbikus nőként, akinek fontos a mentális egészség, annyi fogyatékkal élő emberrel találkoztam már, ezért ezt éreztem helyesnek. Mindig is olyan voltam, aki kiáll azokért, akiknek a hangját nem hallották meg. Amikor felnőttem, örültem volna, ha van lehetőségem olyan emberrel találkozni, aki hozzám hasonló, sokat segített volna abban, hogy felvállaljam önmagam.”

A műsorban arra is kitért, hogyan próbált életet csempészni az olimpiai faluban töltött mindennapokba. „Amikor az olimpiai faluban voltam, én akartam lenni az élet. Ha megkérdezel bárkit, szinte bármelyik országból, mesélni fognak az őrült lányról, akinek színes a haja, és aki az egész falut körbejárta, csak táncolt és dübörgette a zenét. Az étkezőben, az edzőterembe, az utcán, a buszon, próbáltam bevonni mindenkit. Annyira jó móka volt, és úgy voltam vele, hogy ezért vagyok itt!”

A sikerei nem tettek jót a mentális állapotának

Saunders közösségi oldalán közzétett posztjaiban gyakran foglalkozik a mentális egészség témájával. Ugyanakkor elárulta, nem volt könnyű eljutnia oda, hogy ma már nyíltan tud beszélni a küzdelmeiről. És meglepő módon a sportsikerek sem segítették ebben.  

„Olyan sokat adtam magamból, mert úgy éreztem, hogy ezzel tartozom mindenkinek körülöttem: az edzőimnek, a csapattársaimnak, a szüleimnek. De közben elvesztettem önmagam, és már nem gondoltam arra, hogy mire van nekem szükségem. Mielőtt kiálltam volna, küzdöttem magammal. Szégyent és félelmet éreztem, bizonytalan voltam, hogy az emberek mit fognak gondolni rólam, és mit nem. (…) Olyan személyiséget építettem fel, hogy erős és mentálisan kemény legyek, bármit elviseljek és kezeljek, semmi ne tudjon kizökkenteni. Ilyennek képzeltem magam, és így mutattam meg magam a világnak. Ezután rájöttem, hogy igenis vannak problémáim. Két-három napig nagyon sebezhetőnek éreztem magam. Majdnem visszacsúsztam, de meghallottam az emberek bátorító szavait, és azt, hogy mennyire tudtak azonosulni ezzel. Nagyon hálás és szerencsés vagyok, hogy ilyen reakciókat kaptam.”

Az olimpiai verseny után egy sportsérülés miatt műtétre kényszerült, és a lábadozás időszakában merült el mélyebben a TikTok világában. A közösségi oldalon megtalálta azt a közösséget, ahol ő maga is támogathatja azokat az embereket, akiknek erre szüksége van.  „A pandémia után mindenki mentális egészsége teljesen összezavarodott. Mindegy, hogy zöld, fekete, lila, ázsiai, spanyol, latin-amerikai vagy, mindenki küzdött valamivel. Szóval úgy érezem, az posztjaimnak tényleg van esélye arra, hogy sok különböző emberhez elérjenek.” Saunders hisz abban, hogy a világjárvány időszakában különösen fontos, hogy a sportolók kiálljanak és a közönség előtt is felvállalják: rendben van, ha valaki nem érzi jól magát. 

Forrás: BBC