Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Párkapcsolat

Kiderült, a nagy korkülönbséggel élő párok ezeken a problémákon buknak el a leggyakrabban

2024. május 17.

3 perc olvasás

ELLE

szerelem korkülönbség párkapcsolat probléma
Kiderült, a nagy korkülönbséggel élő párok ezeken a problémákon buknak el a leggyakrabban
© Shutterstock

A nagy korkülönbséggel élő párok esetében 5 fő probléma állhat fent. 


Állandó vita a világban, hogy mennyire működhet jól egy párkapcsolat, ha nagy a korkülönbség a két fél között. Valójában senkinek sincs joga ítélkezni azzal kapcsolatban, ki milyen párt választ magának, de a szakértők is egyetértenek abban, hogy van néhány probléma, ami gondot okozhat azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél sokkal idősebb. Mutatjuk, mik ezek. 

A családi nyomás

Nem ritka, hogy a nagy korkülönbséggel élő párok negatív visszajelzést kapnak a családjuktól, és a rokonok nem rejtik véka alá a nemtetszésüket. Különösen probléma lehet, ha az egyik félnek hasonló korú gyermekei vannak, mint az új párja. Azonban a szerelmeseknek együtt kell dolgozniuk azon, hogy  megértsék, mi a probléma és miért.

Nagyon fontos lehet, hogy időt szánjunk a különböző érintettekre, hogy meghallgassuk és elismerjük az erős érzéseiket

 – mondta Joanna Harrison párterapeuta. 

A pénzügyi dolgok

A pénz minden olyan kapcsolatban nehézséget okozhat, ahol az elképzelések különböznek. Ha valaki idősebb, előfordulhat, hogy idővel több vagyont gyűjtött, mint a partnere, ami potenciális probléma lehet. Bár ez a téma feszültséget kelthet, a szakértő szerint semmiképp sem szabad a pároknak a szőnyeg alá söpörniük. A pénz azonban nem mindig okoz problémát a korkülönbséggel járó kapcsolatokban. A több pénz előny lehet, különösen akkor, ha a pár családot szeretne alapítani, mert ez némi pénzügyi nyomást vehet le az emberek válláról.

Korábbi kapcsolatok

Ha a kapcsolatban az egyik személy jelentősen idősebb, nagyobb az esélye, hogy a korábbi kapcsolatokból vagy egy véget ért, hosszú házasságból származó terhekkel kell számolni. Különösen probléma lehet, ha a korábbi kapcsolat nem lett meggyászolva rendesen. Ennél a témánál is rendkívül fontos a nyílt és őszinte kommunikáció a felek között.

Az intimitás kérdése

A nagy korkülönbséggel élő párok esetében az intimitás és a szexuális együttlét önbizalomhiányt válthat ki az idősebb félből, ha azt érzi, hogy muszáj fiatalabbnak tartania magát a párjához. A szakértő szerint bár ezek érzékeny témáknak tűnhetnek, ha megtaláljuk a módját annak, hogy beszéljünk a nehéz kérdésekről, az növelheti az intimitást. 

A kommunikáció fontossága

A korkülönbséggel járó kapcsolatban élőknek figyelembe kell venniük minden olyan problémát, amely a párosítás jellegéből adódóan felmerülhet. A potenciális problémák abból adódhatnak, hogy eltérő a nyomás vagy az időzítés. Például, ha a kapcsolat egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi között jön létre, a gyermekvállalás a nő számára fontosabb lehet, mint a férfi számára. A párnak szüksége lehet mások, például egy párterapeuta támogatására, hogy ezeket a beszélgetéseket lefolytathassák, elismerjék, hogy a másik honnan indul, és megtalálják a megoldást 

Nem segít, ha tagadjuk a különbségeket egy kapcsolatban, vagy a szőnyeg alá söpörjük őket  

– mondta Harrison.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves