Quantcast

Példakép

Ez a halásznő rácáfol a nemi előítéletekre

© Sudaca PE

Karin Abensur egy olyan ágazatban vetette meg a lábát, amelyet ez idáig a hímsovinizmus uralt. A perui halásznő azonban az élő példa arra, hogy a nemi sztereotípiáknak semmi alapja sincs.

A mélyen gyökerező kulináris hagyományokkal rendelkező országokban nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásokat, amelyek generációról generációra öröklődnek. Egy perui nőnek azonban kitartó munkával ez is sikerült.

A 38 éves Karin Abensur mindig is szenvedélyesen szerette a halászatot. A fővárostól, Limától 58 km-re egy kis faluban született és nőtt fel, és mindig is nagyon erős kötődést érzett az óceánhoz. Ezért is döntött úgy, hogy miután az egyetemen tengerészmérnöki tanulmányokat folytatott, a szakmájában szeretne elhelyezkedni. Megalapította a Karin Ecofish nevű céget, amely halászattal foglalkozik, emellett feldolgozza és online forgalmazza a kifogott halakat, éttermek és kisfogyasztók számára értékesítve azt.

A sikeres vállalkozás ötlete akkor jutott eszébe, mikor a Limában sorra nyíló japán éttermek láttán Karinnak egy nap eszébe jutott: miért kell egy Csendes-óceánra néző országnak külföldről importálnia a halakat? És vajon miért olyan alacsony a halfogyasztás a perui lakosság körében, hogy fejenként és évente alig éri el a 17 kg-ot? Ezekből a megfigyelésekből kiindulva és a régi halászok technikáinak elsajátításával megszerzett készségeket a gyakorlatba ültetve Karin egy startup céget alapított, amely sikeres vállalkozássá nőtte ki magát.

Karin azonban nemcsak halászik, hanem fenntartható módon teszi azt, elkerülve az Ázsiában elterjedt halászati technikákat, amelyek a halak válogatás nélküli kifogásával járnak. A Karin által alkalmazott hagyományos technikák fenntarthatóak, azaz nem változtatják meg a tengeri ökoszisztémát. A nő mesterei országának halászai voltak, mindannyian férfiak: így Karin lett az első kézműves halásznő a Punta Hermosa partján.

Vállalkozása nem csupán egy sikeres, kizárólag nőkből álló céget takar, hanem igazi forradalmat vitt véghez. Karinnak ugyanis egy teljesen férfiak uralta világban sikerült érvényesülnie egy olyan országban, ahol a macsóizmus dominál. A fiatal nő kemény fába vágta a fejszéjét: a nemi előítéleteket szerette volna felszámolni. Elképzeléseinek és erőfeszítéseinek középpontjában az egyenlőség áll: annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a nők is hozzáférhessenek olyan munkakörökhöz, amelyek eddig kizárólag a férfiaké voltak.

Ma Peruban mintegy 76 ezer halász tevékenykedik, a kézműves halászati technikákat alkalmazva, közülük pedig mintegy 1300 a nő. Az ő számuk a következő években tovább növekedhet, köszönhetően a Karinhoz hasonló nőknek, akik energiát és munkát fektetnek az ágazatba, megújítva azt, és lerombolva a nemi alapú előítéleteket.

Forrás: Elle