Quantcast

Paritás?

A tíz legjobban fizetett előadó között mindössze egyetlen nő van

A tíz legjobban fizetett előadó között mindössze egyetlen nő van
© Nicholas Hunt/TAS18/Getty Images for TAS

A tavalyi év legtöbbet kereső zenészeinek túlnyomó többsége férfi.

A Rolling Stone zenei szakportál toplistája világosan megmutatja, hogy a zeneipar még mindig komoly problémákkal küzd a nemek közötti egyenlőség terén. Mint a legfrissebb összesítésükből is kiderült, 2021 tíz legtöbbet kereső zenei előadója között csupán egyetlen női név található.

Annak ellenére, hogy a járványhelyzet még tavaly is erősen rányomta a bélyegét a zenészek első számú bevételi forrásaira (lásd az elmaradt koncerteket), a top 10 előadó így is összesen 2,3 milliárd dolláros vagyont halmozott fel 2021-ben. A lista összetétele szempontjából meghatározó tényező volt továbbá, hogy több előadó is eladta zeneszámainak jogait, jelentős bevételre téve szert – három kivétellel a tízes lista csaknem összes szereplője bonyolított ilyen eladást az elmúlt évben.

Így kerülhetett a top 10-es lista első helyére a rocklegenda Bruce Springsteen, aki mind a húsz megjelent stúdióalbumának jogait eladta a Sonynak, közel 500 millió dollárért (kb. 163 milliárd forintért), amelyhez még hozzájöttek a podcast- és könyvbevételei, így 590 millió dolláros bevétellel zárta az évet. A dobogó második fokán Jay-Z áll 470 millió dolláros bevétellel, amelyet főként a Tidal nevű zenestreaming-szolgáltató cég 80%-os részesedésének értékesítéséből szerzett.

Őt követi Paul Simon énekes-dalszerző 260 millió dollárral, Kanye West 250 millió dollárral, és a OneRepublic frontembere, Ryan Tedder 200 millió dollárral. A hatodik helyet a Red Hot Chilli Peppers csípte meg 145 millió dollárral, a hetedik helyen található Lindsey Buckingham, a Fleetwood Mac zenekar egykori gitárosa 100 millió dollárral, nyolcadik helyen zárt a Mötley Crüe metálbanda 95 millió dollárral, míg a kilencedik helyet szerezte meg Blake Shelton 83 millió dollárral.

A tízes lista utolsó helyén áll az egyetlen női előadó, Taylor Swift, a maga 80 millió dolláros bevételével. Az énekesnő egyúttal egyike annak a három zenésznek (Kanye West és Jay-Z mellett), akik a tavalyi év során nem értékesítették egyetlen zenéjük vagy albumuk jogait sem, így kerültek be a legtöbbet keresők közé. Taylor egy jogi vitát követően újra felvette és kiadta több korábbi albumát is, így jelent meg 2021-ben a Red (Taylor’s version) és a Fearless (Taylor’s version), amelyek 2021 legkelendőbb albumainak listáján a második és negyedik helyet érték el. Ennek ellenére Taylor így is többszáz millió dollárral keresett kevesebbet, mint a listavezető férfi kollégái.

Forrás: Elle