Quantcast

Reggeli

6 egyszerű recept egy kiadós hétvégi brunch-hoz

© Sarka Babicka/Getty Images

Nincs is jobb a ráérős hétvégi reggeleknél, amikor a sebtében bekapott falatok helyett megadhatjuk a módját a reggelinek. Ehhez hoztunk most öt ínycsiklandó receptötletet.

Fahéjas-datolyás smoothie

Hozzávalók 2 személyre:

  • 600 ml mandulatej
  • 5 medjool datolya
  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 evőkanál agavészirup vagy méz
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat tegyük nagy teljesítményű turmixgépbe és turmixoljuk simára.
  2. Ha teljesen homogén állagú smoothie-t szeretnénk kortyolni, a végén szűrjük át egy sűrű szövésű szitán.

 

Csokoládés babka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 g liszt
  • 60 g cukor
  • fél kocka élesztő
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 50 ml olaj
  • 180 ml víz
  • fél teáskanál só
  • 90 g csokoládé
  • 200 g aprított mogyoró

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt a tojást, a sót és az olajat, majd csurgassuk hozzá a vizet és gyúrjunk belőle ruganyos tésztát kb. 6 perc alatt.
  2. A tésztából formázzunk gombócot, majd takarjuk le és meleg helyen kelesszük 2 órát, amíg nagyjából megduplázza a méretét.
  3. Lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra a tésztát, majd a széleken 1-2 centit kihagyva szórjuk meg az aprított csokoládéval és mogyoróval. A rövidebbik oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát, hogy egy rudat kapjunk. Ezt tekerjük fóliába és tegyük a hűtőbe 20-25 percre.
  4. Ha letelt az idő, vegyük ki a tészta hengert, hosszában vágjuk ketté, majd a két csíkot fonjuk össze. Ezután tegyük sütőformába, a tetejét kenjük meg a tojássárgájával, majd szórjunk rá még egy kis mogyorót és letakarva hagyjuk pihenni 30 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és ha letelt az idő, 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Miután kihűlt, tálalhatjuk.

 

Mézes kenyérpuding

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 szelet kalács
  • 75 g puha vaj
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 3 tojás
  • 300 ml tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 100 ml tejszín

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra.
  2. A kalácsszeleteket kenjük meg a vajjal és a narancslekvárral.
  3. A tojást verjük fel a tejjel és a mézzel.
  4. A kalácsokat vágjuk háromszög alakúra és helyezzük egy sütőformába. Öntsük rá a tojásos keveréket, majd szórjuk meg a narancshéjjal.
  5. Süssük 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna és ropogós lesz.
  6. A tejszínből verjünk tejszínhabot, és még frissen, melegében tálaljuk.

 

Tojásos croissant szendvics

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 croissant
  • 50 g mustár
  • 4 szelet bacon
  • fél csokor snidling
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A croissant-okat vágjuk félbe, és kenjük meg őket mustárral. A bacon szeleteket szintén felezzük meg, a snidlinget aprítsuk fel.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A croissant-okat vágott felükkel felfelé helyezzük sütőlemezre és tegyük a sütőbe 5 percre.
  3. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és süssük meg előbb a bacont, majd a tükörtojásokat.
  4. A croissant-okra helyezzünk rá egy-egy bacont és tükörtojást, szórjuk meg a snidlinggel, és tegyük rá a croissant tetejét. Frissen, melegen tálaljuk.

 

Granolás sütemény

Hozzávalók 6 személyre:

  • 150 g zabpehely
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 175 g vaj
  • 150 g cukor
  • 150 g barna cukor
  • 100 ml növényi olaj
  • 3 tojás
  • fél vaníliarúd
  • 20 gramm lenmag
  • 100 gramm mazsola
  • 50 gramm tökmag
  • 75 gramm aprított dió

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük el a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a fahéjat.
  2. A vajat egy lábosban olvasszuk fel a kétféle cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá az olajat, a tojásokat és a vanília kikapart magjait.
  3. A keveréket öntsük hozzá a száraz alapanyagokhoz, és alaposan keverjük el. Végül mehetnek bele a magok és az aszalványok is. Ha összeállt a tészta, tegyük 30 percre a hűtőbe.
  4. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra.
  5. A tésztából formázzunk kis golyókat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 20 perc alatt süssük őket aranybarnára. Miután kihűltek, tegyük légmentesen záródó dobozba, hogy tovább elálljanak.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 60 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál só
  • 250 ml tej
  • 2 tojás
  • 200 gramm ricotta
  • 40 gramm áfonya
  • juharszirup

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverjük el egy tálban.
  2. A tejet és a tojássárgákat verjük fel, a fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot.
  3. A hozzávalókat keverjük össze, adjuk hozzá a ricottát és végül óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is. Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk állni 45 percet.
  4. Egy serpenyőben olvasszunk vajat, majd kis adagokban süssük meg a palacsintákat, oldalanként 3-3 percig.
  5. A juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Forrás: Elle