Quantcast

ANYÁK NAPJA

5 meglepő dolog, amit anyák találtak fel

5 meglepő dolog, amit anyák találtak fel
1198844536© Getty Images

Az édesanyák mindenre találnak egyszerű és hatásos megoldást – nem meglepő tehát, a legtöbbet használt háztartási cikkek ötlete az ő fejükből pattant ki!

Míg férjeik munkahelyükön dolgoztak, az édesanyák évszázadokon keresztül vitték a háztartást: a gyerekneveléstől kezdve a takarításon át egészen a főzésig minden otthoni teendő rájuk hárult – épp ezért nem is csoda, hogy feladataikat minél egyszerűbben és gyorsabban szerették volna elvégezni.

Az édesanyák praktikus és problémamegoldó gondolkodásmódjának hála az évek folyamán egy sor olyan háztartási cikk került feltalálásra, melyet nélkülük talán nem is ismernénk! Mutatjuk is azt az 5 meglepő dolgot, melyet édesanyák találtak fel azért, hogy minél egyszerűbbek legyenek az otthoni teendők!

Mosogatógép

Az amerikai Josephine Cochran és férje, William rajongva szeretett megrendezni otthoni fogadásokat és kerti partikat – legnagyobb problémájuk pedig az volt, hogy a konyhai személyzetük túl lassan, körülményesen és nem elég alaposan mosták el a tányérjaikat.

Miután Josephine egyre többször átvette a konyhai mosogatás feladatát a személyzettől, egy olyan hatásos megoldás után kezdett el kutatni, mely egyszerűbbé teszi a mindennapjait. Otthon, a saját fészerében George Butters mechanikus gépszerelő segítségével elkezdte kifejleszteni az első automata mosógépet, melyet 1885-ben be is jegyeztetett és le is védetett.

A víznyomással működő mosogatógép első típusait főleg szállodák és éttermek vásárolták meg, mert túl drága lett volna a hétköznapi családok számára – 1960-ban azonban már minden amerikai háztartásban alapvető konyhai gépnek számított a mosogatógép.

Vízálló pelenka

Férjeik nem is gondoltak rá, hogy mennyire megkönnyítené az anyák életét a vízálló pelenka – pedig az egyszer használatos pelusok előtt jóformán csak a textilpelenka létezett, melyet minden egyes alkalommal kézzel kellett kimosniuk és fertőtleníteniük az édesanyáknak.

1940-ben azonban Marion Donovannak elege lett abból, hogy naponta több alkalommal is pelenkákat kell mosnia, ezért fogta magát és kivágott egy darabot a vízálló zuhanyfüggöny anyagából, melyre patentokat varrt. Első „remekműve” leginkább egy vitorláshajóra hasonlított, egy kis kísérletezés után viszont megtalálta a ma is használt peluenka formát, melyet 11 évvel később, 1951-ben 1 millió dollárért (!) adott el a Keko Corporation nevű gyárnak. Ma már elképzelni sem lehetne a gyermeknevelést vízálló pelenka nélkül.

Lábpedálos szeméttároló

Ma már minden háztartás elengedhetetlen eleme, pedig ez nem volt mindig így. 1924-ben, férje halála után Lilian Moller Gilbreth egyedül maradt a 12 gyermekével, ezért olyan praktikumok után kezdett el kutatni, melyek könnyebbé tehetik az életét. Egy véletlen folyamán tapasztalta ki, hogy ha csak a lábával kell kinyitnia a kukát, nem kell megmosnia a kezét és időt is spórol!

Lilian nevéhez egyébként nemcsak a lábpedálos kuka, hanem a hűtőszekrények polcos elrendezése is fűződik – neki köszönhetjük tehát, hogy nem kaotikus a hűtőnk.

Érdekesség, hogy Lilian két gyermeke, Frank Bunker Gilbreth Jr és Ernestine Gilberth Carey írt egy önéletrajzi könyvet arról, milyen az élet 11 testvérrel és egy feltaláló édesanyával, melyet részben később meg is filmesítettek a Tucatjával olcsóbb című vígjátékban.

Papír kávéfilter

A gyermeknevelés kemény munka, az édesanyáknak pedig már 100 évvel ezelőtt is szükségük volt kávéra ahhoz, hogy zökkenőmentesen le tudják vezényelni az elfoglalt mindennapokat.

Melitta Bentz német feltaláló ki nem állhatta, hogy a kávézacc mindig belefolyik a csészéjébe, ezért egy készített egy olyan filtert, melynek alkalmazásával tökéletesen meg tudta szűrni a kávéját. Hogy hogyan találta ezt ki? Melitta először is lyukakat vert a kávéfőzőbe, később pedig apró tűkkel kilyuggatta a legidősebb gyermekének iskolai könyvborítóját. Az édesanya megkreálta ezzel a kétfázisú kávészűrőt, melynek továbbfejlesztett verzióját ma is árulják Melitta kávéfilter néven.

Folyékony hibajavító

Az 1950-es években Bette Nesmith Graham irodai titkárnőként dolgozott, mikor egy figyelmetlen nap alatt több oldal papírt kellett újra gépelnie gépelnie csak azért, mert felettesei elütéseket találtak rajta. Bette ekkor kitalálta, hogy a folytonos gépelés helyett egyszerűbb megoldást keres: vett egy vízbázisú temperát és egy nagyon vékony hegyű ecsetet, melyet könnyen és gyorsan alkalmazva le tudta fedni a hibát.

Miután a többi titkárnő látta, hogy Bette mennyivel hamarabb végez a munkával, a nő megosztotta a titkát, tíz évvel később pedig már egész Amerika használta a fejlesztését. Bette később milliárdos lett, visszavonult a munkától, szabadidejét pedig önkéntesként töltötte különböző női jótékonysági alapítványoknál.

Via

Van még 5 perced?

A körömlakk születésnek izgalmas története

Senki sem gondolná, miért van masni a női bugyikon

Hogyan hatnak a változó nemi szerepek a hálószobánkra?