Quantcast

Lakk story

A körömlakk születésnek izgalmas története

Cikkünkből megtudhatod, hogyan alakult a körömlakkok története, ami igazán izgalmas!

Valamikor réges-régen, jóval az UV fényre szilárduló, hosszan tartó manikűr előtt, amelyet ma már mindannyian géllakk-ként ismerünk és szeretünk, létezett a hennamanikűr, a szénmanikűr és a társadalmi rangot jelző méhviasz manikűr. Nem meglepő, hogy a körömápolás évszázadok óta fontos részét képezi a szépségápolásnak és a szépségiparnak. 

MEHNDI A KÖRMÖK HEGYÉIG

Ugorjunk vissza 7000 esztendőt az időben - az ókori Indiában már időszámításunk előtt 5000 körül dívik a mehndi, azaz a hennafestés, amiből az ujjak vége sem maradhat ki. A vörös festék a haj és a bőr mellett a körmöket is befogta. 

Csata előtt: körömfestés

Szinte hihetetlen, hogy időszámításunk előtt 3200-ban a babilóniai harcosok órákat töltöttek azzal, hogy hajukat göndörítették és lakkozták, körmeiket pedig manikűrözték és festették, mielőtt csatába indultak volna. A körmök színe jelezte a társadalmi osztályukat. Például a szénnel festett fekete körömszín a legmagasabb rangúak kiváltsága volt, a zöld körmökkel szemben. 

Vörös köröm: a felsőosztály kiváltsága 

Kínában időszámításunk előtt 3000-ben a körömszínt úgyszintén a rang és a dinasztiák megkülönböztetésére használták. A felsőbb osztályok olyan összetevőket használtak körömfestéshez mint a méhviasz, a gumiarábikum és a tojásfehérje és növényi színezékek, az uralkodó osztály tagjai pedig gyakran viseltek erősen pigmentált színeket, például vöröset. A körömfestés azonban nem volt mindenki számára megengedett: az alsóbb osztályok csak halvány színeket viselhettek és a királyi dinasztia színének viselését halállal büntették. 

Kleopátra választása

Kleopátra úgy döntött, hogy a hennát csak a körmeire használja, ahelyett, hogy az egész kézfejére mintákat festetett volna, ahogy az szokás volt (és sok kultúrában még ma is az). Az ujjvégeit hennába mártva az anyag csak a körméig fogta be az általa kedvelt tűzvörös árnyalattal.

Azték Nail Art

A XV. században az azték harcosok fehér alapon vörös sas szimbólumokat festettek a körmükre: a fehér az istenek iránti tisztaságot, a vörös sas a harcban való bátorságot és erőt jelképezte. 

Az első körömszalon

Mary E. Cobb Franciaországban sajátította el a manikűr művészetét. 1878-ban Cobb megnyitotta a világ első körömszalonját "Mrs. Pray's Manicure" néven. Nem is sejtette, hogy ez lesz a történelem egyik legnépszerűbb és legkeresettebb szépségápolási szolgáltatása. Ezután továbbfejlesztette az eljárást, és elvitte az Egyesült Államokba, ahol megnyitotta az első manikűrszalont Amerikában. Emellett kifejlesztette termékcsaládját és megalkotta a legelső otthoni manikűrözési útmutatót. Az iparághoz való legjelentősebb hozzájárulása a körömcsiszoló feltalálása volt.

A nagy márkák születése

A ma ismert körömlakk feltalálását két márka is a magáénak vallja: a Cutex 1917-re teszi a mai körömlakkokhoz hasonló folyékony körömfestékének megalkotását, ami azonban csak a 20-as évek végén vált népszerűvé. A másik történet a Revlon-hoz fűződik: a 30-as években az autóipar robbanásszerű fejlődésnek indult, újszerű, erősen fedő pigmenteket kezdtek alkalmazni a gépjárművek festésére. Az autók fényezését utánozó körömlakk ötlete Michelle Menard francia sminkmesteré, amelynek technológiáját munkáltatói, a Revson testvérpár, Charles és Joseph segítettek kifejleszteni és 1932-ben előrukkoltak az első körömlakkal, krémszínben. Ezzel a találmányukkal fektették le a Revlon cég alapkövét. 

Egy zseniális találmány

1957-ben Frederick Slack fogorvos letörte egy körmét munka közben, és a körme megmentéséhez alumíniumfóliát és a laboratóriumából származó fogászati akrilt használt. Véletlenül egy olyan műkörmöt készített, amely tökéletesen valósághűnek tűnt. Ez késztette a fogorvost arra, hogy testvérével együttműködve megalkossák - majd később szabadalmaztassák - azt, amit ma akrilkörömként ismerünk.

Egy klasszikus debütálása: francia manikűr

Jeff Pink amerikai sminkmesternek, az Orly alapítójának olyan manikűrre volt szüksége, amely nem jelent gondot a többszöri jelmezváltásnál. Így 1976-ban megalkotta a sokoldalú francia manikűrt. Nem is sejtette, hogy ez lesz az egyik legnépszerűbb manikűrstílus, amit valaha kitaláltak. A párizsi kifutókon debütált, és azonnal ikonikussá vált.

TARTÓS MEGOLDÁSOK

A 80-as években jelennek meg a színen a folyékony és por alapú akril megoldások, az építhető műkörmök, de csak a 90-es években válnak népszerűvé a gél alapanyagok és led lámpák fejlődésével. Manapság akár már otthon is elkészíthetjük a tartós gél lakkunkat otthoni használatra kapható szettek segítségével. 

Híres árnyalatok

Essie Weingarten a 80-as évek elején fejlesztette ki körömlakk-kollekcióját. Termékei gyorsan népszerűvé váltak, és 1983-ban Essie megszerezte az egyik első celeb-kreditet: a néhai Joan Rivers  televítió adásban megemlítette kedvenc körömszínét, az Essie "Jelly Apple"-jét, és nem sokkal később az Essie közismert márkanév lett.

Az 1994-es Ponyvaregény című mozifilmben Uma Thurman körmeit a Chanel Rouge Noir (más néven "Vamp") színével festették, amely a kiszáradt vér színét utánozza. Az árnyalat, akárcsak a film, azonnal kultikus klasszikussá vált. Pillanatok alatt elkapkodták és a mai napig minden idők egyik legkeresettebb Chanel lakkja.