Számomra a gasztroblogger az a személy, aki megfogja a kezem a konyhában. Íme három blogger, akik nagyon különböznek, de nagyon különlegesek.
Aki hellyel kínál
Nem vagyok egy tipikus városi lány. Számomra Budapesten még nem egészen egyértelmű minden, sok helyet nem ismerek, és sokszor a szerkesztőségben érdeklődöm, hová érdemes ellátogatni. Mirelle konyhája (www.mirelle.hu) azért a kedvencem, mert nemcsak érdekes receptekkel, hanem étteremajánlókkal is meglep. Így tudom, hová érdemes mennem ha például egy kellemes francia reggelit szeretnék elfogyasztani.
Tőle a kedvencem az amerikai piknikcsomag három csodás süteménnyel.
Répatorta
25 dkg finomliszt
2 tojás
30 dkg sárgarépa
15 dkg cukor
2 kk fahéj
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj, olvasztva
csipetnyi só
15 dkg aranymazsola
1 nagyobb mandarin vagy narancs héja
Elkészítés: A lisztet kimérem, hozzáadom a fűszert, a sót, a cukort és a sütőport, majd alaposan elkeverem. Egy másik tálba lereszelem a sárgarépát, hozzáütöm a tojásokat, belereszelem a mandarin héjat és rácsurgatom a megolvasztott vajat. A lisztes keveréket a répás egyveleghez adagolom, homogén tésztává keverem és egy szilikon sütőformába kanalazom. A formát 175 fokon sütöm, tűpróbáig. Sütés után rácsra borítom és azon hagyom kihűlni.
Mogyoróvajas keksz
10 dkg vaj
10 dkg darabos azaz crunchy mogyoróvaj
3 dkg cukor
1 tojás
1 tk sütőpor
10 dkg liszt
5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés: A vajakat egy tálba kimérem. Hozzáadom a cukrot és a tojást, majd habverővel világos krémmé keverem. A krémhez hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a habverővel azt is beledolgozom. A csokoládét apró kockákra vágom és a masszához keverem. Ezután a kész tésztából két kanállal gombócokat szaggatok, amiket egy sütőpapíros tepsire helyezek, kellő távolságra egymástól. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, s addig sütöm a kekszeket, amíg a fenekük picit meg nem színesedik.
Áfonyás brownie
24 dkg cukor
2 tk vanília esszencia
2 tojás
9 dkg darált mandula
7 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj
2 tk sütőpor
1,2 dl tejszín
1 bő marék aszalt vörös áfonya
Elkészítés: A cukrot a vajjal habosra keverem, majd hozzáadom a vanília esszenciát, a tojásokat, a sütőporral elkevert mandulát, a kakaót és a tejszínt. Alaposan összedolgozom a tésztát, végezetül beleszórom az áfonyát és még egyet kavarok az egészen.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelek, majd ebbe öntöm a masszámat és 25-30 percig sütöm 175 fokon. Akkor jó, ha már a teteje megkérgesedett, de belül még nem száradt ki. Vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal kínálom.
Aki művész a konyhában
A Receptműves (www.receptmuves.hu) bloggere mindig újabb variációkkal kísérletez, és egyszerű trükköket mutat be, melyekkel variálhatjuk étkezési szokásainkat. Az én kedvencem a vajas brownie. A neve ellenére inkább nagyon csokis és nagyon finom, teljes kiőrlésű gabonából, nyírfacukorból és karobporból. Mitől olyan különleges? A tésztájába kávét, fehér csokit és fűszereket rejtettünk.
8 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (ghí)
12,5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 teáskanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
10 dkg étcsokoládé (60-70%)
Elkészítés: Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a sütőformát. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a megmosott (egyenként, külön edényben felütve ellenőrzött) tojásokat, majd gyorsan keverjük össze. (ne legyen forró a vaj, mert megsül a tojás) Keverjük a masszához a kakaóport és a lisztet. Aprítsuk fel a csokoládét és keverjük a tésztába. Öntsük a formába a masszát, nedvesített kanállal terítsük el egyenletesen, majd az 1. pontban írt hőfokon süssük kb. 20 percig (akkor jó a tészta, ha a tűpróbánál még kissé ragad, mert amíg hűl, még szilárdulni fog)
Aki mindenkire gondol
Nemcsak az ínyenceknek, hanem azoknak is, akik az étrendjüket tudatosan és egészségesen akarják összeállítani kiváló tárház receptötletekből Rita konyhája. Mindenkire gondol: a vegetáriánusokra, a cukorbetegekre, a kismamákra, és ha kérdésünk van, mindenre azonnal választ kapunk. Idén a sajttorták a kedvenceim, ezért nagyon boldog voltam, amikor Rita konyhájában (www.ritakonyhaja.hu) is rábukkantam egyre. Ez a málnás csokoládés sajttorta egyszerűen elkészíthető, és a mogyorós piskóta még különlegesebbé teszi. A sütögetés végén megállapítottam: nem kell cukrásznak lennem ahhoz, hogy tortát süssek.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kapcsos formához:
5-5 dkg babapiskóta, és törökmogyoró
1 tk cukor vagy nyírfacukor, 7 dkg puha vaj
A krémhez: 15 dkg étcsokoládé
2 dl natúr joghurt
250 ml mascarpone
4 dkg cukor (pl. porított világos nádcukor, vagynyírfacukor)
6 g étkezési zselatin
3-4 ek víz, továbbá egy kis tálca málna
Elkészítés: Az alaphoz daráljuk le a mogyorót és a piskótát. Keverjük bele a cukrot majd a puha vajjal dolgozzuk össze. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és nyomkodjuk bele a kekszes masszát egyenletesen. Tegyük kicsit hűtőbe, hogy megdermedjen. Közben a csokit olvasszuk fel vízgőz felett. Majd keverjük bele a joghurtot és a cukrot is. Végül, már a gőzről levéve dolgozzuk le benne a mascarponet is. Hűtsük le a krémet. Töltés előtt a zselatint olvasszuk el a vízben. Tegyük a tűzre, de éppen csak melegítsük fel, nem forrjon véletlenül sem. Gyors mozdulatokkal keverjük bele a krémbe, majd az egészet öntsük a kekszalapra. A formát ütögessük az asztal lapjához, hogy a krém egyenletesen eloszoljon benne. A tetejére nyomkodjuk bele félig a málnaszemeket. Tegyük hűtőbe, és kb. 3 óra elteltével már bizonyosan fogyasztható. Egy meleg vízbe tartott lapos késsel vágjuk körbe a tortát a kapcsos rész körül, majd ezt követően vegyük ki a formából.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!