Ha az utolsó pillanatban készítenél valami karácsonyi finomságot, akkor ez a recept most neked szól.
Ismerős az érzés, amikor már áll a fa, rotyog a leves, a vendégek pedig hamarosan érkeznek, de a desszert még sehogy se áll? Nyugi, van megoldás! Ha valami igazán nagyszerűvel szeretnéd levenni a lábáról a vendégeid, akkor ezt a tojáslikőrős sajttortát mindenképpen érdemes összedobnod.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalát vékonyan kend ki vajjal.
Keverd össze az összetört kekszet a cukorral, sóval és szerecsendióval, majd dolgozd bele az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a massza összetapad, ha összenyomod. Öntsd a formába, majd nyomkodd le jó alaposan. Tedd a formát sütőlapra, és süsd kb. 10–12 percig, amíg aranybarnára pirul és finom illata nem lesz. Vedd ki, és hagyd szobahőmérsékleten hűlni kb. 20 percig.
Közben készítsd el a tölteléket. A krémsajtot robotgéppel, közepes fokozaton verd simára 1–2 perc alatt. Add hozzá a cukrot, a szerecsendiót, a sót, a bourbon/rum felét (vagy rumaromát) és a vanília nagy részét. Alacsony-közepes fokozaton keverd tovább, időnként lekaparva a tál falát.
Ezután jöhetnek a tojások:
Ha kész, akkor öntsd a krémet a kihűlt kekszalapra, és simítsd el a tetejét.
Ha megvagy, akkor tedd vissza a tortaformát a sütőlapra, és süsd 180 °C-on 15 percig. Ezután úgy csökkentsd a hőfokot 150 °C-ra, hogy nem nyitod ki a sütő ajtaját, és süsd további 30–35 percig.
Akkor lesz jó, ha a széle kissé megemelkedett, de a közepe még finoman remeg, ha óvatosan megrázod a formát. Ha lejárt az idő, akkor kapcsold ki a sütőt, és hagyd bent a tortát zárt ajtó mögött 1 órán át, a maradék hő kíméletesen befejezi a sütést, így marad krémes a textúra.
Vedd ki a tortát a sütőből, és hagyd a formában hűlni szobahőmérsékleten kb. 1 órán át. Ezután tedd a hűtőbe, és hűtsd le.
Közvetlenül tálalás előtt verd fel a tejszínt a porcukorral, a maradék bourbonnal/rumaromával és a vaníliával, amíg közepesen kemény hab lesz belőle. Pattintsd le a kapcsos forma oldalát, helyezd tálalótányérra a sajttortát, és bőven kanalazd vagy kend a tetejére a habot, hagyva a szélén kb. 1 cm-es „peremet”. Szórd meg egy kevés szerecsendióval.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!