A mézeskalács illata nélkül nincs igazi karácsony.
A mézeskalács igazi klasszikus karácsonykor, de mi lenne, ha idén egy kicsit csavarnál az eredeti recepten? Egy mézeskalács ízű sajttorta például tökéletes alternatíva lehet, ha valami látványosat szeretnél készíteni, de közben megtartanád a hagyományos, sokak által imádott íz világot. Ezt a finomságot garantáltan imádni fogják a vendégeid, az pedig már csak grátisz, hogy elképesztően egyszerű elkészíteni. Nem hiszed? Akkor máris mutatjuk a receptet!
Válassz egy kapcsos tortaformát (kb. 20–23 cm átmérőjű), az alját béleld ki sütőpapírral. A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra.
A kekszet daráld le aprítógépben, vagy tedd zacskóba, és sodrófával törd morzsásra. Keverd össze a cukorral, majd öntsd rá az olvasztott vajat, és kézzel dolgozd össze, amíg nedves, formázható állagú nem lesz. Ezután nyomkodd a kekszes alapot egyenletesen a tortaforma aljába, akár a kezed, akár egy kanál hátulja is tökéletes erre. Mehet is a sütőbe körülbelül 10 percre, hogy kicsit megszilárduljon és illatosra piruljon.
Amíg az alap sül, készítsd el a krémet. Egy keverőtálban habverővel vagy robotgéppel keverd simára a krémsajtot a cukorral. Add hozzá a tojásokat, a vaníliát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd dolgozd tovább, amíg selymes, csomómentes krémet nem kapsz.
Vedd ki a kekszalapot a sütőből, és hagyd egy-két percig hűlni. Öntsd rá a mézeskalácsos krémet, óvatosan egyengesd el a tetejét. Ezután tedd vissza a sütőbe, most már 170 °C-ra visszavéve a hőfokot, és süsd még kb. 20 percig.
Ha elkészült, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki résnyire az ajtót, és hagyd bent egy kicsit a tortát, hogy ne érje hirtelen hőmérséklet-változás. Ezután vedd ki, és szobahőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni. A legjobb, ha ezután egy éjszakára hűtőbe teszed, így másnapra összeérnek az ízek, a krém pedig szépen megdermed, és sokkal szebben szeletelhető lesz.
A tetejére szórhatsz kakaóport, de díszítheted apró mézeskalács figurákkal, kandírozott narancshéjjal vagy pár szem vörösáfonyával is, hogy még ünnepibb legyen.
Hidd el, ez a mézeskalács ízű sajttorta tökéletes alternatívája a klasszikus bejglinek és linzernek, mégis illatában és hangulatában mindent tud, amit egy karácsonyi desszertnek tudnia kell. Ha egyszer bekerül az ünnepi repertoárba, nagy eséllyel minden évben újra és újra előkerül majd.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!