Ha egy igazán ízletes tavaszi édességre vágysz, az epres sajttorta a kedvenced lesz!
Ahogy egyre melegebbek a napok, a baráti társaságok is gyakrabban találkoznak, ilyenkor pedig az epres sajttorta lehet az az édesség, amivel teljesen lenyűgözheted a vendégeidet.
Persze akkor is elkészítheted, ha csak te szeretnél megkóstolni valami különlegeset a pároddal. Ebben a desszertben két nagy kedvenc találkozik, amiből csak valami jó sülhet ki – pedig még sütnöd sem kell!
Az epres sajttorta titka
Ehhez a sajttortához nem lesz szükséged túl sok alapanyagra, időre viszont igen, ezért mielőtt hozzáfognál, mindenképp nézd meg, hogy minden rendelkezésedre áll-e, így nagyon sok bosszúságtól kímélheted meg magad.
Elkészítési idő
A torta elkészítése kb. 45 percet vesz igénybe, de a hűtés miatt több órával, ideális esetben egy nappal a fogyasztása előtt szükséges elkészíteni.
Hozzávalók
150 g olvasztott vaj + minimális mennyiség a tortaformához
300 g háztartási keksz
650 g lágysajt, pl. mascarpone
175 g porcukor
300 ml magas zsírtartalmú tejszín
1 vaníliarúd hosszában felvágva
1 evőkanál vaníliaaroma
200 g eper felkockázva
Öntet és díszítés (opcionális)
250 g eper
50 g porcukor
1 evőkanál kukoricaliszt
Az elkészítés
Egy mély, kb. 20 cm mély tortaforma alját és oldalát vékonyan vajazz be, és béleld ki sütőpapírral. A kekszet zúzd porrá (akár aprítógéppel is őrölheted), majd add hozzá az olvasztott vajhoz, és rövid ideig forgasd össze ezeket. Ezután öntsd az egész keveréket a tortaformába, oszlasd el egyenletesen, és nyomkodd le, hogy egy egyenletes alapot kapj. Ezután tedd a hűtőbe dermedésig.
Tedd a lágysajtot keverőtálba, egy elektromos habverő segítségével keverd habosra. Ezután add hozzá a porcukrot, és keverd simára. A tejszínt öntsd egy másik keverőtálba, add hozzá a vaníliarúd belsejét és a vaníliaaromát, majd készíts belőle egy nagyon lágy habot. A tejszínt és a felkockázott epret óvatosan add hozzá a lágysajtos keverékhez.
A tölteléket kanállal helyezd rá a tortaformában lévő alapra, és oszlasd el egyenletesen. A sajttortát tedd be a hűtőbe legalább 4 órára, amíg teljesen megdermed, de még ideálisabb, ha egy egész éjszakán át ott pihenteted.
100 g felkockázott epret tegyél egy lábasba a maradék porcukorral és vízzel, és főzd közepes lángon 8-10 percig, amíg az eper megpuhul, a cukor pedig feloldódik. Óvatosan készíts pépet belőle, majd helyezd át egy másik edénybe, a levét pedig öntsd vissza a lábasba. Add hozzá a kukoricalisztet, és főzd addig, amíg teljesen besűrűsödik.
Ha a sajttorta teljesen megdermedt, óvatosan vedd ki a tortaformából, és helyezd egy tálra. Öntsd rá az eperszószt, díszítésként pedig helyezz rá néhány félbevágott epret, és már tálalhatod is!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített
besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az
ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj
szűrőprogramot!