Roppanós, időtakarékos, édes
Hozzávalók (40 darabhoz)
300 g liszt, 1,5 tk. sütőpor, ½ tk. szódabikarbóna, ¼ tk. só, 250 g cukor, 312,5 ml görög joghurt, 1 tojás enyhén felverve, 1 citrom lereszelt héja, 1 tk. friss citromlé, 1!2 tk. vanília-kivonat, 200 g friss áfonya, 50 g szórócukor
Elkészítés
Kezdésnek melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagyobb tálban vegyítsük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, egy másikban pedig a cukrot, a joghurtot, a tojást, a vanília-kivonatot, a citrom héját és levét habverővel keverjük össze. Ha kész, öntsük össze a száraz és nedves hozzávalókat, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá az áfonyát. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzunk két evőkanálnyi adagokat a tésztából úgy, hogy kevés helyet kihagyunk. Tegyünk a kekszek tetejére szórócukrot, végül süssük készre 12 perc alatt. Légmentesen záródó dobozban több napig is elállnak.
Sós-étcsokoládés-kávés keksz
Hozzávalók (24 darabhoz)
283 g jó minőségű étcsokoládé, 53 g kókuszolaj, 43 g liszt, ¼ tk. sütőpor és só, 2 nagy szobahőmérsékletű tojás, 267 g cukor, 1,5 tk. instant eszpresszó por, 1 tk. vanília-kivonat, füstölt tengeri só
Elkészítés
Vágjunk finomra 170 g étcsokoládét, gőzfürdő fölött olvasszuk fel, adjuk hozzá a kókuszolajat, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban és tegyük félre. Egy másik tálban elektromos habverővel keverjük 5 percig a tojást, a cukrot, az eszpresszó port és a vanília-kivonatot. Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd a kihűlt csokoládészószt, végül pedig a maradék csokoládédarabokat. Pihentessük hűtőben legalább 1 órán át. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és 2 cm távolságra helyezzük el a tésztagolyókat. Süssük 8-10 percig és fogyasszuk tejjel. A kész kekszek légmentesen záródó edényben 2 napig elállnak.
Fügés keksz vaníliával és rooibos teával
Hozzávalók (10-12 darabhoz)
A töltelékhez: 150 g szárított füge, 125 ml rooibos tea, ½ vaníliarúd kikapart belseje, 2 tk. citromlé, csipetnyi tengeri só
A tésztához: 100 g zabpehely, 35 g kókuszcukor, ¼ tk. szódabikarbóna, 1/8 tk. só, 1 tk. fahéj, 1 ek. juharszirup, 1 ek. Chia mag, 3 ek. lefőzött rooibos tea, 5 ek. kókuszolaj, 1 tk. vanília-kivonat
Elkészítés
Először készítsünk erős rooibos teát, majd vegyünk el belőle 3 evőkanálnyit és ehhez adjuk hozzá az 1 evőkanál Chia magot. A zabpelyhet daráljuk durva lisztes állagúra, adjuk hozzá a kókuszcukrot, a szódabikarbónát, sót és fahéjat. Ezután tegyük bele a nedves hozzávalókat és keverjük homogén állagúvá. Ha kész, takarjuk le és tegyük hűtőbe 1 órára. A töltelékhez vágjuk apró darabokra a fügét, és főzzük össze 15 perc alatt a 125 ml rooibos teával, citromlével, sóval és vaníliával. Hagyjuk hűlni, majd élelmiszer feldolgozóval pépesítsük. Ezután nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a töltelékkel, hajtsuk félbe és nyomkodjuk le az oldalait, végül pedig vágjuk 10-12 darabra. 175 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 20 percig. Hidegen fogyasszuk.
Receptek és képek: spoonforkbacon.com, mynewroots.org, dessertsforbreakfast.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!