Ha szereted a klasszikus baklavát, de valami egyszerűbbre és ajándékozhatóbbra vágysz, ez a pisztáciás–mézes toffee a te recepted.
Szeretnéd tudni, milyen amikor a karamell mély, vajkaramellás íze találkozik a fahéj meleg fűszerességével és a pörkölt, sós pisztácia üde, roppanós kontrasztjával? Akkor az alábbi receptet éppen neked találták ki, ráadásul nem is kell hozzá cukrászvégzettség, csak egy vastag falú lábas, egy tepsi és némi türelem, amire szükséged lesz. Vacsora után desszertnek, kávé mellé falatnak vagy csinos csomagban gasztroajándéknak is tökéletes.
Bélelj ki egy nagy, peremes tepsit sütőpapírral. Szórj el rajta 1 csésze (kb. 120 g) pisztáciát egyenletes rétegben. Ha ez megvan, akkor jöhet a toffee elkészítése: tedd a lábasba a cukrot, a vajat, a vizet, a mézet és a sót. Közepes lángon gyakorít kevergetés mellett melegítsd, amíg a vaj teljesen el nem olvad és a keverék gyöngyözve forrni nem kezd (kb. 4–5 perc). Tartsd a lángot közepesen, és állandóan keverve főzd tovább, amíg a massza mély aranybarna nem lesz. Ha kész, akkor vedd le a tűzről, és azonnal keverd bele a fahéjat és a vaníliát (vigyázz, felcsaphat a gőz!). Öntsd a forró toffee-t a tepsiben várakozó pisztáciára, és gyors mozdulatokkal simítsd el egyenletesre.
Tipp: a pisztácia egy részét helyettesítheted dióval, mandulával vagy mogyoróval.
Hagyd nagyjából 2 percig hűlni, majd szórd a tetejére a maradék (kb. 60 gramm) pisztáciát. Végül hagyd az egészet kihűlni (kb. 2 óra), hogy teljesen megszilárduljon. Miután kihűlt törd szabálytalan darabokra, majd tárold légmentesen záródó dobozban. Szobahőmérsékleten akár 2 hétig is friss marad.
Ajándékötlet: csomagold celofánba vagy dobozkába. Ígg nagyon mutatós gasztroajándék lehet belőle.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!