Kedvcsináló receptek halfogyasztáshoz
Hozzávalók (2 személyre)
450 g friss lazac, 1 ek. olvasztott kókuszolaj, 1 tk. só és bors, 225 g szélesmetélt, ½ ek. sótlan vaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, ½ ek. liszt, 125 ml sovány tej, 83 ml tejszín, 1 marék friss bazsalikomlevél apróra vágva, 3 ek. frissen reszelt parmezán
Elkészítés
A tésztát a szokásos módon főzzük ki, ha elkészült, tegyük félre. A lazacot alaposan dörzsöljük be a kókuszolajjal, sózzuk és borsozzuk, tegyük teflonserpenyőbe és süssük 5-6 percig mindkét oldalát, amíg aranybarna és ropogós kérget kap. Miközben sül a hal, a vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, majd fél perc után a lisztet is és készítsünk rántást. Ezt főzzük 1 percig, ezután pedig folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Ha kezd besűrűsödni, tegyük bele a bazsalikomot, a parmezánt, ízlés szerint sót és borsot, végül forgassuk össze a kifőtt tésztával. Azonnal tálaljuk, tetején a ropogós lazachússal.
Lazackrémleves
Hozzávalók (4-6 személyre)
1 ek. olívaolaj, 2 póréhagyma fehér része szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 sárgarépa szeletelve, 2 kisebb burgonya felkockázva, 125 ml száraz fehérbor, 750 ml zöldségalaplé, 450 g friss lazacfilé felkockázva, só és bors, kruton, tejszín és snidling a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagyobb fazékban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon, adjuk hozzá a póréhagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a burgonyát, majd pároljuk 10 percig. Ezután öntsük bele a fehérbort, a zöldségalaplevet és a lazacot, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 30-40 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, végül pürésítsük botmixerrel. Az elkészült krémlevest krutonnal, tejszínnel és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
Pirított lazac szezámmagos-gyömbéres öntettel
Hozzávalók (2-4 személyre)
A halhoz: 675 g lazacfilé, 50 ml olívaolaj, 2 ek. szezámolaj, 2 ek. rizsecet, 2 ek. barnacukor, 2 ek. szójaszósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. frissen reszelt gyömbér, 1-2 ek. pirított szezámmag, 4 zöldhagyma szeletelve
Az öntethez: 50 g méz, 1 tk. szezámolaj, 1 tk. szójaszósz, ½ tk frissen reszelt gyömbér, ½ tk. pirított szezámmag
Elkészítés
Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, kenjük meg olajjal és tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze habverővel az olívaolajat, a szezámolajat, a szójaszószt, a fokhagymát, a gyömbért, az ecetet és a barnacukrot. Tegyük bele a lazachúst és 30 percig, pácoljuk letakarva, hűtőben. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben süssük készre 10-12 perc alatt. Eközben az öntet hozzávalóit keverjük el egy kisebb tálban, majd pihentessük. Az elkészült lazacot tegyük tányérra, szórjuk rá a pirított szezámmagot és a zöldhagymát, végül locsoljuk meg az illatos öntettel.
Receptek és képek: tarteletteblog.com, howsweeteats.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!