Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZÉP ÁLMOKAT!

Farkas, oroszlán, medve - Te melyik alvás típusba tartozol?

2023. március 16.

4 perc olvasás

Szőke Anna

alvás nyugodt alvás alvászavar alvás típus kronotípus
Farkas, oroszlán, medve - Te melyik alvás típusba tartozol?
© Shutterstock

Tudtad, hogy szervezetünk napi ritmusa alapján 4 féle alvás típushoz tartozhatunk?


Az embereket 4 csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy belső ritmusuk mit diktál: vannak farkasok, oroszlánok, medvék és delfinek. Ha megismered, hogy te melyik alvás típushoz tartozol, akkor világossá fog válni, hogy bizonyos dolgok miért működnek, míg mások miért nem, ha pihenésről van szó.


Mik azok a kronotípusok?

Eredetileg a kronobiológia, az emberek bioritmusa alapján, két típust különböztetett meg: a pacsirtákat és a baglyokat. A pacsirtákhoz tartoztak azok, akik korán felkelnek, de a nap végén hamarabb is térnek nyugovóra. A baglyok ezzel szemben azok, akik sokkal inkább az éjszaka folyamán aktívabbak. Ez a csoportosítás kizárólag az alvás-ébrenlét ciklust vette figyelembe.

Több alváskutató számára azonban, ez a két kategória igencsak nagyvonalúnak bizonyult, így létrehoztak egy részletesebb és ezáltal pontosabb kategorizálást alanyaik számára. A farkas, az oroszlán, a medve és a delfin ismertetőjegyei pedig, már nem csak azt határozzák meg, hogy jellemzően mikor fáradunk el és ezért mi a megfelelő időszak az alváshoz, hanem az élet más területein is segíthetnek jobban megértenünk belső óránk üzenetét.


 

Te melyik alvás típushoz tartozol?

AZ OROSZLÁN

Az oroszlán tulajdonképpen a pacsirta utódja, a legsikeresebbnek tartott kronotípus. Rendkívül produktív, és előszeretettel vállal vezetői szerepet. Mivel – akár ébresztő nélkül is – képes korán ébredni, (ráadásul frissen és üdén) ezért energikusan és eredményesen képes eltölteni a napját. De mint mindennek, ennek a típusnak is vannak hátulütői: az esti partiknak biztos, hogy nem az oroszlán lesz a középpontjában. Mivel nappal különösen aktív, így este már korán pihenni vágyik. Ebből kifolyólag sok oroszlán típusú egyén szenved FOMO-tól (Fear Of Missing Out).

 

A FARKAS

Az újradefiniált alvás típusok között, a farkas lett az éjszakai bagoly "továbbfejlesztett" verziója. A farkas jellemzően, valamilyen kreatív területen tevékenykedik: művész, író, színész, zenész, designer. A társadalom gyakran nem tud mihez kezdeni a farkasokkal, és gyakran titulálják lustának őket. Pedig egyáltalán nem az, csupán a farkas akkor aktív, amikor az emberek javarésze épp az igazak álmát alussza.


A MEDVE

A medve általában a legnépszerűbb, legkedveltebb karakter, szinte mindig jó hangulatban van. Szereti feladatait minél hamarabb letudni, de sokszor nem tudja, hogy mikor a legeredményesebb és ezért rosszul időzíti az energiaigényes tevékenységeit. A 4 típus közül, a medvéknek van a legnagyobb alvásigényük.


A DELFIN

Ők, az alvászavarosok. A delfin kiemelkedően magas intelligenciával rendelkezik, nagyon energikus, ám hajlamos a tökéletesség kergetésére és a szorongásra. Az ilyen ember gyakran idegesítő mások szemében; sokszor tudálékosnak és szőrszálhasogatónak tartják őt, rendkívül jó megfigyelőképessége és maximalizmusa miatt. A delfin számára – a fokozott szorongás és negatív energiák miatt – a pihentetőbb alvás érdekében, érdemes lehet alvást segítő gyógyteákat vagy gyógynövényekből készült étrendkiegészítőket használni.


 
Mit tehetünk ha nem passzol az életstílusunk és a kronotípusunk?

Alvás típusunk genetikailag belénk van kódolva. Próbálkozhatunk változtatni rajta – még kisebb sikereink is lehetnek – de teljesen sohasem fogjuk tudni átkódolni magunkat. Ihatunk kávét, alkalmazhatunk fényterápiát, megpróbálhatjuk enyhe alvást elősegítő készítményekkel szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusát, de csodák nincsenek. A legjobb az, ha tudomásul vesszük, hogy akkor fogjuk magunkat a legjobban érezni, és életünket a lehető legeredményesebben élni, ha az alvás típusunkat figyelembe véve alakítjuk ki napi rutinunkat.


Via 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves