Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SLEEP

Ebben az időpontban kell elaludnod, ahhoz, hogy kipihenten ébredj

2023. március 02.

2 perc olvasás

Kurucz Barbara

pihenés alvás éjszaka éjfél
Ebben az időpontban kell elaludnod, ahhoz, hogy kipihenten ébredj
© Getty Images

A pihentető alvás fontos a szervezet számára, éppen ezért még az is számít, hogy mikor fekszünk le aludni. 


Az emberi szervezet az alvás során regenerálódik, feltöltődik, ezért hosszabb távon mindenképpen káros, ha valaki túlságosan keveset alszik. Hozzájárulhat a szívbetegségekhez, vagy felgyorsíthatja az öregedést. Ám nem csupán az ágyban töltött órák számítanak, hanem az is, mikor hajtjuk nyugovóra a fejünket. 

Így lesz pihentető az alvás

Évszakváltás során sokaknak felborul az alvásciklusuk, ami fáradtsággal, kimerültséggel jár. Dr. Greg Potter, alvásspecialista elárulta, hogy miként lehet ezt megakadályozni. A szakértő azzal kezdi, hogy az irányelvek szerint egy 18-64 év közötti felnőttnek átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége. Persze ettől el lehet térni, könnyen előfordulhat, hogy van, akinek ettől többre vagy kevesebbre van szüksége. 

Ez a legjobb időpont az elalvásra

A szakértő szerint a lefekvési időt viszonylag könnyen ki lehet számolni. Meg kell nézni, hogy reggel mikor kell felkelni, majd ehhez kel igazítani az elalvást. Ám itt felhívja egy nagyon fontos dologra a figyelmet. 

Nem szabad erőltetni az alvást, ha nem álmos, és nem szabad olyan dolgokat tenni, amelyek késleltetik az elalvást okoznak azután, hogy megjelent az erős késztetés. 

Ekkor kell felébredni 

Az ébredés akkor a legideálisabb, ha hét vagy kilenc órával az elalvás után történik. Ez lehet egy idősávban akár. Dr. Greg Potter szerint a reggeli ébredés során fontos megemlíteni a rendszerességet. Az nem túl jó módszer, ha folyton váltakoznak az időpontok, és nagy köztük a különbség, ez árt a szervezetnek. Hosszabb távon jót tesz, ha az ébredés pillanata minden nap egyforma időpontban történik. 

Tényleg hasznosabb az éjfél előtti alvás? 

Éveken keresztül folytattak kutatásokat arra vonatkozóan, hogy milyen szerepe van az éjfél előtti alvásnak. Idősebb korban mindenképpen hasznos, mivel sok betegség megelőzhető meg. 

Azoknál az embereknél, akik este 22 és 23 óra között alszanak, kisebb a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázata, mint azoknál, akik később fekszenek le

– magyarázza Sammy Margo, alvásra szakosodott gyógytornász. 

Ettől függetlenül a szakértő kihangsúlyozza, hogy nagyon fontos a megfelelő alvás, és kevésbé számít, hogy az emberek mikor alszanak el. Már a rövid távú alváskiesés is rontja a memóriát, a hangulatot és a tanulási képességet. A krónikus kialvatlanság pedig számos betegséget okozhat. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves