Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PIHENÉS

Ezért tilos mezítláb aludni az alváskutató szerint

2022. július 21.

2 perc olvasás

ELLE

otthon pihenés alvás betegség nyár nyugodt alvás
Ezért tilos mezítláb aludni az alváskutató szerint
© Shutterstock

Gondoltad volna, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen és mennyi ruhában hajtjuk álomra a fejünket?


Télen sem sokan, ám nyáron jelentősen kevesebben döntenek a zokniban alvás mellett. Pedig meglepő, de ami az egészségünket illeti, ajánlatos lenne nem mezítláb aludnunk.

A pizsamában alvás a leginkább javasolt

Ebben a tikkasztó hőségben a legtöbben inkább úgy alszunk, ahogyan megszülettünk: meztelenül. Az alváskutató dr. Neil Stanley szerint azonban ez egyáltalán nem egy helyes döntés. Pizsamában aludni sokkal inkább javasolt, mint meztelenül.

Ha meztelen alszunk, beleértve a lábakat is, a paplan alatt felgyümelik a nedvesség, és gyakran igazi trópusi éghajlat alakulhat ki. Ha pedig nagyon melegnek érezzük a paplan alatti időt, könnyen hideg lehet a lábunk számára az egyébként átlagos, nem kifejezetten hideg hőmérséklet, így pedig hajlamosabbak leszünk arra, hogy a talpunkon keresztül megfázzunk. 

Komolyan a hűtőben a helye a pizsamának?

Éppen ezért nem javasolt szabadon hagyott lábakkal aludni, ha nem is szereted a zokni viselését, érdemes egy vékony darabot felhúzni, mert az észrevétlen megvéd a hőmérsékleti változásoktól. Sőt, akik egy extrémebb tippre vágynak: vannak olyan szakértők, akik azt javasolják, hogy akár a zoknit, akár a pizsamát tegyük be a hűtőbe mielőtt felhúznánk. Így nem érezzük majd annyira melegnek őket, ha még a legforróbb napokon is felhúzzuk magunkra. 

Furcsának hangzik, de így semmiképpen sem izzaszt meg az anyag, és nem lesz nagyon eltérő a paplan alatti és a kinti hőmérséklet. Nem izzadjuk tele az anyagot, így elkerülve a további problémákat. Ugye milyen hihetetlenül összetett feladat lehet még az alvás is? 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves