Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GOOD NIGHT

Itt az álmatlanság ellenszere: mindent a zöld zajról

2023. február 02.

3 perc olvasás

Szőke Anna

álmatlanság alvászavar fehér zaj zöld zaj természet hangjai
Itt az álmatlanság ellenszere: mindent a zöld zajról
© Shutterstock/fizkes

Ha nehezen megy az elalvás, olvass tovább mert lehet, hogy a zöld zaj jelenti számodra a megoldást!


Hallottál már a zöld zajról? Nem? De ha azt mondjuk, hogy fehér zaj, az már biztosan ismerősen cseng. Az elmúlt években igencsak elterjedt az úgynevezett white noise használata. Számtalan kütyü, és telefonos applikáció állt azok rendelkezésére, akik a fehér zaj segítségével könnyebben ki tudták zárni a környezeti tényezőket és ezáltal hamarabb álomba zuhantak.

Zöld zaj avagy a természet hangjai

Míg a fehér zaj a spektrumon fellelhető összes hangfrekvenciát egyenlő mértékben tartalmazza, addig a zöld zaj alatt csak néhány specifikus frekvenciát értünk. Hogy jobban érezd a különbséget; míg a fehér zaj a repülőgép zúgás, a porszívó, a rádió sistergés vagy a szagelszívó búgása, addig a zöld zaj sokkal puhább hangokat takar. Ilyen mondjuk a tenger hullámzása, a vízesés zubogása vagy egy patak csörgedezése.

Az alvás kutatók számára ez még egy feltérképezendő terület, de eddig arra a következtetésre jutottak, hogy a zöld zaj segítségével valóban hamarabb álomba szenderülnek az emberek. Összességében viszont arra, hogy meddig alszanak nincs hatással.

Azt javasoljuk, hogy a zöld zajt időzítővel használják, tehát miután az illető elaludt rövid időn belül kapcsoljon ki. A zajok egy bizonyos idő után zavaróvá válnak, és csak felébresztik az embert.Persze ez is egyénenként változó, van akinek az segít az átaludt éjszaka elérésében, ha egész éjjel szól a háttérben a zöld zaj

– tanácsolja Kristen Casey klinikai pszichológus és alvászavar specialista.

Ahogy az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletben, milyen matracon sőt milyen pozícióban alszunk, úgy természetesen a minket körülvevő hangok pihenésünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

zold_zaj_elle
Fotó: Shutterstock/andriano.cz


Különböző frekvenciákkal a különböző alvászavarok ellen

A fehér és a zöld zaj mellett még rózsaszín illetve barna zajt is megkülönböztetnek a tudósok. A rózsaszín frekvenciában a zöldhöz nagyon hasonló, puhább hanghullámok, míg a barnába a mély, erőteljes, enyhén félelmetes hangzások, mint a dörgés vagy a viharos tenger morajlása tartoznak.

A fehér zaj használatát elsősorban az álmatlanságban szenvedőknek javasolják, illetve azoknak, akik olyan környéken laknak, ahol folyamatos a zajszennyezés (forgalmas autóút mellett, zajos szomszédokkal, buli negyedben esetleg csak egy durván horkoló parner mellett).

A zöld és a rózsaszín zaj azoknak ajánlott, akik a cikázó gondolataik miatt küzdenek az elalvással. Ha a kellemes hangokra koncentrálunk könnyebben kerülünk szinte meditatív állapotba, ami az elalvást is gyorsabban lehetővé teszi.

A hangok elsősorban a relaxációt segítik elő, azonban az alvászavarokat sokszor egészen más okok is előidézhetik (a lefekvés előtti étkezéstől kezdve egészen a túl meleg szobahőmérsékletig). Amennyiben alvásproblémáid hosszú idő óta változatlanul fennállnak érdemes alvásspecialista segítségét kérned. A kialvatlanságnak ugyanis hosszú távon akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves