Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Sleep divorce

A külön ágyban alvás rosszul hangozhat, de talán pont erre van szüksége a kapcsolatodnak

2022. november 16.

6 perc olvasás

Gyulai Bence

alvás elkülönülés kapcsolat nyugodt alvás párkapcsolat
A külön ágyban alvás rosszul hangozhat, de talán pont erre van szüksége a kapcsolatodnak
© Fotó: Shutterstock/Drazen Zigic

Angolul sleep divorce-nak nevezik újabban, amikor egy pár megszünteti a közös ágyat. Egyre többen ismerik be, hogy fölösleges démonizálni ezt a döntést: rengeteg kapcsolatnak pont ez tesz jót!


A közös ágyban alvás sokak számára a legszebb dolog egy kapcsolat elején: a párunkkal összebújva elaludni csodálatos élmény, és ugyanilyen szép, amikor az ember arra ébred fel, hogy a párja ott szundít mellette. Így aztán sokan a kapcsolat megromlásának első jeleként tekintenek arra, ha egy pár két tagja az éjszakákra különköltözik, azaz megszünteti az együttalvást. Pedig...!

A váláshoz hasonlítják

A Bustle nevű lap közöl most friss összeállítást a témában, mivel az utóbbi időben egyre többen hívják fel arra a figyelmet, hogy ez az éjszakai szétköltözés nem feltétlenül jelenti a vég kezdetét, sőt, sokszor a kapcsolat megmentője lehet. Ennek ellenére az új, trendi angol kifejezés a jelenségre egy kicsit ijesztő, ugyanis úgy hívják, hogy sleep divorce, azaz alvási válás. Mindenesetre az egésznek ideális esetben pont az az értelme, hogy elkerüljék az igazi válást.

Az okokat minden bizonnyal szakértő nélkül is ki tudod találni: csodás dolog az együttalvás, csak nem mindenkinek megy. Ha az egyik fél túlságosan hangosan horkol, ha túlságosan sokat forgolódik, ha éjszakánként többször kijár a vécére, az ezzel rendszeresen felébresztheti a másikat, akivel előfordulhat, hogy ilyenkor nem tud azonnal vagy egyáltalán visszaaludni. Sok párnál az a probléma, hogy egyikük pacsirta-, a másik pedig bagolytípus, így aztán aki koránfekvő, azt este zavarja, hogy a másik éppen a napja legaktívabb szakát éli körülötte, aztán meg hajnalban a pacsirta veri fel a baglyot, aki még csak ekkor fordulna a másik oldalára.

És ne felejtsük el, hogy rengeteg párnál a munka miatt válhat problémássá az együttalvás. Aki például a szórakoztatóiparban vagy a vendéglátásban dolgozik, az gyakran nagyon későn ér haza a melóból, azt meg szintén nem kell mondani, hogy mennyi olyan állás van, ami ezzel szemben hajnali kelést követel meg. Ha különböző műszakokban dolgozik a két fél, valószínűleg csak kellemetlenséggel jár nekik az együttalvás, haszna viszont nem sok van, ha úgyse kelnek-fekszenek egyszerre.

Gyakoribb, mint hinnéd

Shadeen Francis terapeuta amerikai kutatási adatokat idézve arról tájékoztat, hogy nagyjából a párok egynegyede alszik külön havonta legalább több alkalommal. Az ember kevesebbre tippelne, de sokan pont azért nem vallják be, hogy külön hálószobájuk van, mert attól tartanak, hogy ebből mindenki úgy fogja őket elkönyvelni, hogy nyilván boldogtalanok a párjuk mellett.

Pedig nem ez a helyzet: már a TikTokon is terjednek azok, akik felvállalják, hogy külön alszanak és jobb nekik így. Az alábbi férfi például alvási apnoé miatt maszkban kell, hogy aludjon.

Most akkor mi a fontosabb?

A szakértő remekül fogalmazza meg, hogy ez a téma igazából a prioritásokról szól. Az a fontosabb, hogy megfeleljen a kapcsolatod az ideálisnak elfogadottnak, vagy az, hogy mindketten rendesen kipihenjétek magatokat éjszakánként?

Szükségünk van a pihenésre a túléléshez és egy jó élethez, és nem szabad, hogy a párkapcsolatunk ennek akadálya legyen. Ahelyett, hogy valami random elképzeléshez vagy példaképhez tartanád magad arról, hogy milyennek kéne lennie a kapcsolatodnak, tegyél inkább a saját valós szükségleteid és a partnered szükségletei iránt annak alapján, hogy hogyan működtök együtt a legjobban

– ajánlja a terapeuta.

Bizonyos pároknál egyébként azért is jót tesz, ha (időnként) külön alszanak, mert így mindkét fél szerez egy kis önállóságot a kapcsolaton belül. Ez például azoknak is jót tehet, akik szorongó típusúak, és túlságosan szorosan kapcsolódnak a partnerükhöz.

Pár dologra viszont figyelni kell

Ha egy pár valamelyik vagy mindkét tagja folyton kialvatlan és emiatt permanensen ingerlékeny, fáradt vagy feszült, az nyilván a kapcsolat rovására fog menni egy idő után, szóval jobb külön aludni. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a külön hálószoba azonban ahhoz vezethet, hogy kiveszik az intimitás a pár életéből, szóval erre érdemes egy megoldást keresni a különalvás melletti döntéskor.

Merthogy a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ez ideális esetben egy közös döntés eredménye. Ha az egyik fél mondjuk horkol, erre a másik egyszercsak bejelenti, hogy ezt nem bírja tovább és ezentúl a kisszobában alszik, az ugyan megold egy problémát, de kreál egy másikat, talán még súlyosabbat. Egy nyílt, őszinte és megértő beszélgetésre van szükség.

Érdemes megállapodni valamiben, hogy mikor lesz a pár két tagjának ideje mégiscsak összebújni: akár esténként tévézés közben például. Fontos aktívan tenni annak érdekében, hogy ne tűnjenek el az érintések, ne vesszen ki a szex a kapcsolatból a különalvás miatt. A mindig és a soha között van még egy csomó szín a szivárványban, szóval úgy is meg lehet állapodni, hogy a héten egy bizonyos számú alkalomkor marad az együttalvás, a többi éjszakán pedig a pihenés kap prioritást és mindenkinek irány a saját ágya.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves