Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BIOFIL

Növények a hálóba? Még az alvásodon is javíthatnak!

2022. október 10.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

hálószoba növény Dekoráció szobanövény lakásdekoráció hálószobába növény
Növények a hálóba? Még az alvásodon is javíthatnak!
© Shutterstock

Tisztítják a levegőt, nyugtatják az idegeid, és még egy halom pozitív hatása van a növényeknek a hálószobában!


Úgy tűnik, kevés tudományos alapja van annak a széles körben elterjedt hiedelemnek, hogy nem szabad növényekkel aludni. A biofil, vagyis természetközeli dizájn már bebizonyította, minden helyiségben jót tesz nekünk  a növények társasága, látványa. Jelenlétük oldja a stresszt, egyes növények illata pedig még az alvásunkat is segítik.

Kaktusz

A szúrós növényről senki nem gondolná, hogy abba a helyiségbe való, amit a legpuhábbá akarunk varázsolni. Pedig a legigénytelenebb növények egyikeként jól bírja a hálószobai klímát, a fűtéses időszakokat, dekoratív megjelenése pedig egyedi és modern stílust visz a helyiségbe.

 

Aranypálma

Ez a Madagaszkárról származó növény óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években a lakberendezésben. Azon túl, hogy dekoratív dísznövény, segít a pára mentesítésben, így ha sokat küzdesz például a penésszel a hálódban, az aranypálma segíthet a páramentesítésben. 

 

Szanszevéria

A legjobb alvópartner! Nem horkol, dekoratív és hosszú levelei tisztítják a szoba levegőjét, vagyis felveszik a szén-dioxidot és oxigént adnak vissza. Már megyünk is egyet beszerezni!

 

Ezüstös szobafutóka

Ez a dísznövény tarka zöld leveleivel bármelyik helyiség, így a hálószoba enteriőrjét is színesíti. Ha hosszúra megnő, leomló indái igazi függőleges kertté változtatják a szekrényünk vagy szoba sarkunk, ahová épp helyezzük.  A NASA szerint ráadásul jól elnyeli a szén-monoxidot és a formaldehidet, szóval még az életünket is védi. A gondozásával sem kell sokat bajlódni: kibírja a hideget, a fényszegénységet, az alacsony páratartalmat, a kevés vizet.


Orchidea

Az orchideák tökéletes dísznövények mindenféle környezetben. Mindenhol magukra hívják a figyelmet, így a hálószobában mindenképpen az éjjeliszekrényen vagy komódon van a helyük.

 

Levendula

Ez a növényt illik legjobban a romantikus stílusú hálószobákba, amelyekben a rózsaszín, halvány lila és bézs tónusok dominálnak. Másrészt karakteres illata segít az ellazulásban és a mélyalvásban is.


Eukaliptusz

Néhány eukaliptusz ág elhelyezése a hálóban, jó szolgálatot tehet a szúnyogok elűzésében, emellett aromatizálja, frissíti a szoba levegőjét. Hasznuk mellett, az eukaliptusz ágai nagyon dekoratívak egy vázában igényesen elrendezve.


Zöldike

A zöldike szinte minden otthonban megtalálható, ami nem csoda, mert könnyű gondozni, bírja a fényhiányt, vízhiányt, de emellett kivonja a levegőből a formaldehidet, a xilolt, a benzolt és a szén-dioxidot. A zöldike nevéhez hűen intenzív zöld és hosszúkás lándzsa alakú leveleivel trópusi hangulatot kölcsönöz a hálónak. 


Könnyező pálma

Ez a dísznövény tökéletes a bohém stílus kedvelőinek! A legjobban semleges, meleg tónusú falak előtt érvényesül. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy magasra nő, ezért érdemes valahol a földön elhelyezni, hogy legyen tere. Minél nagyobb, annál szebb!


Aloe vera

Az aloe vera nem a finom szépségéről híres, így inkább azok számára ajánljuk, akik szeretik a rusztikus leveleit, de az ágy közvetlen közelében sokat segíthet az alvásunkon, mivel javítja a szoba levegőminőségét. Ez egy szabályos forma nélkül nővő növény legjobb, ha hagyjuk vadon nőni, kibontakoztatni az egyéniségét.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves