Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Alvás

Fontos dolgot árul el az érzelmeidről, mikor ébredsz fel éjszaka

2022. augusztus 09.

4 perc olvasás

ELLE

alvás ébredés kínai orvoslás kínai medicina shen éjjeli ébredés
Fontos dolgot árul el az érzelmeidről, mikor ébredsz fel éjszaka
© Shutterstock

Az alvásproblémák és az éjjeli ébredések hátterében meglepő érzelmi problémák is állhatnak.


Nincs is jobb egy nyugodtan átaludt éjszakánál! Azok vannak ezzel tisztában csak igazán, akik valami miatt kénytelenek egyszer vagy akár többször is felébredni az éj leple alatt. De vajon milyen okai lehetnek az éjjeli ébredéseknek?

A tradicionális kínai orvoslás alvási ciklusokkal foglalkozó ága, a shen az éjszakai pihenés és a mentális funkciók közötti kapcsolat vizsgálatára épül. E szerint testünk egy természetes ritmust követ, az éjjeli felriadások hátterében pedig a túlstimuláció áll. Ha te is gyakran ébredsz fel közel azonos időpontban éjjelente, akkor ideje kideríteni, hogy mi okozhatja a virrasztást!

Nehezen alszol el este 9-10 óra között?

Stresszes vagy.

Hiába fekszel le időben, egy-két órán át még álmatlanul forgolódsz az ágyban? A munkahelyi gondokon, a párkapcsolati zűrökön és az egyéb mindennapi dolgokon való rágódás bizony könnyen keresztbe tehet a nyugodt pihenésnek. Ha hosszú távon gondot okoz az elalvás amiatt, mert túl nagy fordulatszámon pörögnek a gondolataid, érdemes egy esti meditációt megejteni lefekvés előtt. Ez a módszer segít ellazulni, oldja a feszültséget, megnyugtat, így elősegíti az alvást is. Figyelj oda a légzéstechnikádra is, hogy még erősebb legyen a hatása!

Este 11 és hajnali 1 között ébredsz fel?

Érzelmi viharokat élsz át.

A hagyományos kínai orvoslás ezt az időszakot az epehólyaggal kapcsolatos problémákkal köti össze, amely szervünk a keleti nézetek szerint az érzelmek irányításáért felelős. Épp ezért ha kora éjjel rendszeresen felriadsz, könnyen lehet, hogy döntéshozatali vagy asszertivitási problémák gyötörnek. Ha az epehólyag kiegyensúlyozottan működik, akkor boldognak és elégedettnek érezzük magunkat, könnyen és szenvedéllyel cselekszünk.

Hajnali 1 és 3 között riadsz fel?

Dühös vagy.

A benned munkálkodó méreg alattomosan teszi tönkre a pihentető alvást. Nem az elalvást akadályozza meg, hanem a mélyalvás fázisát rövidíti le, mivel az éjszaka közepén ébredünk fel miatta. A tradicionális kínai orvoslás ezt a mérget a májunkkal kapcsolja össze, szerinte ugyanis a harag ebben a szervben halmozódik fel. Minél inkább próbáljuk lenyelni a mérgünket, annál inkább a felszínre fog törni, méghozzá a legváratlanabb pillanatokban. Épp ezért a legjobb, ha elsajátítunk valamilyen feszültséglevezető technikát vagy szakértő segítségét kérjük a dühkezelési problémák miatt.

Hajnali 3 és 5 között kelsz fel?

Úrrá lett rajtad a szomorúság.

Ebben az időszakban a tüdő dolgozik a legaktívabban, ami a hagyományos kínai medicina szerint a test energiáinak mozgatásáért, valamint az immunvédelemért felelős. Gyakori, hogy a gyásszal, illetve depresszióval küzdők ilyenkor riadnak fel álmukból, ezért ha épp nehéz időszakon mész keresztül, könnyen lehet, hogy te is többször nézel majd rá hajnalban az órádra. Ébredés után szánj időt arra, hogy ellazulj, végezz néhány légzőgyakorlatot, és próbálkozz egy imával, hogy újra álom jöjjön a szemedre.

Reggel 5 és 7 között ébredsz fel?

Érzelmi blokkok alakultak ki.

Nem lenne muszáj korán kelned, mégis kipattan a szemed kora reggel? Ez a túlműködő bélrendszer egyik jele a kínai medicina szerint, ami a kellemetlen élmények miatt kialakuló érzelmi blokkokkal állhat összefüggésben. Ha nehezen nyílsz meg másoknak, inkább befelé fordulsz és nehezen engeded el a problémákat, a vastagbélben egyensúlyhiány alakul ki. Vagyis a gondok szó szerint megrekednek benned, akárcsak a salakanyagok a bélrendszerben. Fontos, hogy megtanuld elengedni a dolgokat, amik már nem szolgálnak téged, ez segíthet a nyugodt és pihentető alvásban is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves