Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Havibaj

Periodsomnia: ilyen durva hatással van az alvásra a menstruáció

2022. július 12.

2 perc olvasás

ELLE

menstruáció alvás nyugodt alvás szorongás menstruációs görcsök periodsomnia
Periodsomnia: ilyen durva hatással van az alvásra a menstruáció
© Shutterstock

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy új kutatás, ami azt vizsgálta, milyen hatással van a menstruáció a nők alvására. 


A világ egyes részein még mindig stigmaként kezelik, miközben a nyugati országokban egyre több helyen ismerik fel, hogy a menstruáció milyen mértékben nehezíti meg a nők életét. Miközben a nőiség és annak minden velejárója ünneplést érdemel, el kell ismerni, hogy a menstruációval járó kellemetlen tünetek sok millió nő életét keserítik meg világszerte. 

A Libresse kampánya egy széles körben eddig nem igazán ismert problémára igyekszik felhívni a társadalom figyelmét: a menstruációval járó alvászavarokra, vagyis a „periodsmonia”-ra. A kifejezés az angol „period” (vérzés) és „insomnia” (álmatlanság) szavak összevonásából jött létre, és egy nagyon is gyakori problémát takar – azt, hogy a nők nagy része a menstruáció napjaiban rosszabbul alszik, mint a ciklusa többi szakaszában. 

A menstruációs termékeket forgalmazó márka által végzett kutatásból kiderült, hogy életük során a nők átlagosan 5 hónapnyi alvást veszítenek el a havi vérzésük miatti szorongás és egyéb kellemetlenségek következtében. 

Így nehezíti a jó alvást a menstruáció

A megkérdezett nők 70 százaléka tapasztalt változást az alvásában három-hat nappal a menstruációja előtt, közülük 69% pedig rosszabbul és kevesebbet alszik olyankor, amikor megjön a menstruációja. Mindemellett a szakértők szerint a nők 1,25-ször nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban, mint a férfiak, a menstruáció időszakában tapasztalható hormonális változások miatt.

A progeszteron hormon szintje – ami nemcsak a méhnyálkahártya leválásához szükséges, de alvásindukáló hatása is van – ugyanis a menstruáció előtti napokban megemelkedik, majd hirtelen lecsökken, emiatt sok nő a menstruációja alatt álmatlanságot tapasztal. 

Ahogy a Libresse kutatásából is kiderült, a nők átlagosan 3802 órát, azaz 158 napot veszítenek el az alvásukból az életük során a menstruáció miatt – ez nagyjából 5 hónapnak felel meg. A hormonális okok mellett ez részben az aggodalom számlájára is írható, a megkérdezettek 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezebben alszik el ilyenkor, mert szorong azon, hogy éjszaka „átázik” és vérfoltot hagy a lepedőn.

A nők 60 százaléka azt is bevallotta, hogy a vérzése idején nem szeret utazni vagy másoknál aludni.  

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves