Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BIZTONSÁG

Ezért veszélyes nyitott ajtónál aludni

2022. július 20.

2 perc olvasás

ELLE

otthon lakás alvás biztonság nyitott ajtók éjszaka
Ezért veszélyes nyitott ajtónál aludni
© Shutterstock

A legtöbb ember azt preferálja, ha nyitva van a szoba ajtaja alvás közben. Pedig olyan veszélyeket hordoz magában, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. 


Inkább nyitott ajtóval alszol éjszakánként? Ennek van egy jelentős hátránya, amelyre kevesen gondolunk: ezért érdemes bezárni az ajtót!

Kényelmi szempont, ám annál veszélyesebb a nyitott ajtó éjszaka

A hálószoba ajtajának nyitva tartása tulajdonképpen magától értetődő dolog – elvégre sokan hamar szűknek érezzük a teret, amikor becsukódik az ajtó. Persze kényelmi szempont az is, hogy mozogjon a levegő a terek között. Mégsem ajánlott nyitott ajtónál aludni, mert hatalmas veszélyt rejteget magában. 

Egy felmérés szerint az emeberek csaknem 60 százaléka nyitva hagyja a hálószobája ajtaját éjszaka. A leggyakoribb okok, hogy hallják a gyermekeket éjszaka, vagy hogy szellőzön a helység. Az azonban már kevésbé ismert tény, hogy egy esetleges vészhelyzet során nagyon komoly veszélyt jelenthet a nyitott ajtó. Ha ugyanis éjszaka kigyullad valami a lakásban, a nyitott ajtók nagyon komolyan csökkentik a túlélés esélyét. 

Az életünket mentheti meg a zárt ajtós alvás

Nyitott ajtóknál sokkal gyorsabban terjednek a lángok, sőt, még egy nagyon fontos indok szól a zárt ajtós alvás mellett. A tűzgázok terjedése és a hőmérséklet emelkedése is lassabb.

A nyitott vagy zárt hálószobaajtó tehát különbséget jelent, hogy biztonságban megúszhatjuk-e, ha ilyen tragikus esemény történik otthonuknkban, vagy komoly sérüléseket szerzünk, esetleg az éltünkbe kerülhet. Sajnos a füst belégzése már két perc elteltével is végzetes lehet, így minden pillanat számít. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves