Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gasztrokultúra

„Az nem lehet, hogy a vasárnapi tyúkhúsleves kikopik, vagy a rántott hús ciki lesz”

2021. december 23.

3 perc olvasás

Mautner Zsófia
gasztronómia mautner zsófia prognózis
„Az nem lehet, hogy a vasárnapi tyúkhúsleves kikopik, vagy a rántott hús ciki lesz”

„Eltűnhet a burgonya Magyarországról” – írják a szalagcímek már évek óta, a pandémia alatt pedig még inkább a figyelmünk középpontjába kerültek a klímaváltozáshoz kapcsolódó, a hétköznapi életünket – akár étkezési, kulturális szokásainkat is – befolyásoló jelenségek.


A globális felmelegedésből fakadó, és egyre ijesztőbb, extrém időjárási körülmények kétségtelenül a konyhánkra is hatással vannak, itt és most, 2021 nyarán. Megégett az idei málna, elfagyott a sárgabarack, alig kapni kaprot a hideg tökfőzelékünkhöz. Márpedig az ételünk nem csupán táplálkozási, nutritív fogalom, hanem gasztrokulturális, összesztétikai élmény is, és a kulturális, érzelmi identitásunk fontos része. A szódás málnaszörp, a barackos gombóc, a paprikás krumpli többek, mint ételek, és képzeljük csak el, hogy ezek egyszer csak eltűnnek. Ha néhány évtizeden belül valóban veszélybe kerül a burgonya (és a kávé, kakaó, pálinka stb.), az a mi kulináris hagyományainkat is drasztikusan át fogja írni. 

A következő évtizedekben a gasztrotrendeket és főzési szokásainkat két dolog egészen biztosan jelentősen meg fogja változtatni: az éghajlati átalakulások és a digitális fejlődés. Mindkettő generációs váltás is: a mai tizen-huszonévesek úgy nőnek fel, hogy az étkezésükkel kapcsolatosan is sokkal tudatosabban hoznak döntéseket. A nagy – pszichológiai, társadalmi, kulturális – kérdés az lesz, hogyan tudjuk az új, környezettudatos, egyre húsmentesebb gasztronómiát lefordítani a saját, magyar gasztronómiai identitásunkra? Mert az nem lehet, hogy a vasárnapi tyúkhúsleves kikopik, vagy a rántott hús ciki lesz. Ennek a veszélye talán nem áll fenn, ha a fenntartható és egészséges, ugyanakkor hedonista és gasztrokulturális szempontok között valamiféle normális, arany egyensúlyt találunk. Ennek a kulcsa talán a flexitariánus étrend, ami egyre elterjedtebb lehet: javarészt növényi alapú étkezés, alkalmanként pedig hús- és tejtermék, utóbbi azonban magas minőségű és ismert forrásból, hazai kistermelőktől származik. Fentiekhez kapcsolódóan valószínűleg sokan visszatérnek a saját veteményeshez is, ahol legalább a zöldségek és gyümölcsök egy részét maguk tudják majd megtermelni. Részben tudatosságból, részben kényszerből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mautner Zsófi (@chilivanilia) által megosztott bejegyzés

A pandémia által még magasabb fokozatú turbósebességbe kapcsolt digitális fejlődés csak az elmúlt egy év alatt is átrajzolta a vásárlási és étterembejárási szokásainkat, hozzászoktunk a kényelemhez és ahhoz, hogy minden házhoz jön. Egyértelmű, hogy ez a tendencia a jövőben erősödni fog. Hogy vajon ezzel párhuzamosan felértékelődik-e a számunkra kedves vendéglők vagy éppen a piacok szerepe, abban csak reménykedhetünk. Hiszen lassan a terített asztal marad az egyetlen olyan helyszín, ahol személyesen beszélgetünk egymással, a piac pedig az egyetlen beszerzőhely, ahol közvetlen kapcsolatba kerülünk az értünk dolgozó és bennünket ellátó termelőkkel. Márpedig a legvalódibb, legemlékezetesebb kulináris élményeinket tőlük (is) kapjuk.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. szeptemberi lapszámának Prognózis rovatában jelent meg.


A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

 Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?
1

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is
2

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket
3

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

Mit veszel észre először a képen? Elárulja, mennyire vagy boldog
4

Mit veszel észre először a képen? Elárulja, mennyire vagy boldog

2022.07.26. 1 perc olvasás

Mit veszel észre először a képen? Elárulja, mennyire vagy boldog

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb
5

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen
6

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

 Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül
7

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

Elárulja a jövőd, amit először meglátsz a képen
8

Elárulja a jövőd, amit először meglátsz a képen

2022.07.24. 1 perc olvasás

Elárulja a jövőd, amit először meglátsz a képen

ezek is érdekelhetnek

A MOM Gourmet Pikniken újra összehoz minket a gasztronómia!

A MOM Gourmet Pikniken újra összehoz minket a gasztronómia!

2022.06.03. 1 perc olvasás

Rítusok és közösségek: a vallás újabb formái a modern korban

Rítusok és közösségek: a vallás újabb formái a modern korban

2022.01.18. 4 perc olvasás

#Faith

Jövőnk a csillagokban?

Jövőnk a csillagokban?

2022.01.16. 3 perc olvasás

Prognózis

Hisz-e a tudomány?

Hisz-e a tudomány?

2022.01.13. 3 perc olvasás

Asztrofizika

„Az emberek ma is vágynak a spiritualitásra, de nem kérnek az elnyomó, erőszakos közegekből”

„Az emberek ma is vágynak a spiritualitásra, de nem kérnek az elnyomó, erőszakos közegekből”

2022.01.12. 4 perc olvasás

Vallás

„A környezeti szempontból kialakított étrendnek egyre fontosabb szerep jut”

„A környezeti szempontból kialakított étrendnek egyre fontosabb szerep jut”

2022.01.02. 2 perc olvasás

Fenntartható

„Az örökkévalóságnak csak a márványszobrok maradnak”

„Az örökkévalóságnak csak a márványszobrok maradnak”

2022.01.02. 3 perc olvasás

Képzőművészet

„Az életmódorvoslás és a táplálásterápia lesz a 21. század két meghatározó tudománya”

„Az életmódorvoslás és a táplálásterápia lesz a 21. század két meghatározó tudománya”

2022.01.01. 3 perc olvasás

Egészség

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves