Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

Az agydaganat 5 korai jele, amit mindenki figyelmen kívül hagy

2024. május 11.

3 perc olvasás

ELLE

jelek tünetek agydaganat
Az agydaganat 5 korai jele, amit mindenki figyelmen kívül hagy
© Shutterstock

Néhány ártalmatlannak tűnő tünet is jelezheti már az agydaganatot. 


A rákos megbetegedésekkel az a baj, hogy sokszor észrevétlen vagy ártalmatlannak tűnő tünetek formájában bukkan fel. Az egyik legveszélyesebb rák egyértelműen az agydaganat, aminek több olyan korai jele is lehet, amit sokan nem is vesznek komolyan. Ezeket szedtük most össze. 

Tartós fejfájás 

A gyakori és tartós fejfájás, ami ráadásul nem is reagál a szokásos kezelésekre (fájdalomcsillapítók használata) akár az agydaganat jele is lehet. Ezek a típusú fejfájások idővel súlyosbodhatnak és más tünetekkel is párosulhatna, úgy mint hányinger, hányás vagy látászavar. Persze az alkalomadtán jelentkező fejfájások nem adnak okot az aggodalomra, de ha ezek sűrűsödnek és már a mindennapi teendőid közben is zavarnak, akkor mindenképpen fontos, hogy kivizsgáltasd magad. 

Hányinger, hányás, álmosság 

Ha tartósan rosszul érzed magad és minden ok nélkül folyamatos hányinger, esetleg hányás és krónikusnak tűnő álmosság gyötör, akkor fontos lehet, hogy felkeresd az orvosod. Ezeket a tüneteket ugyanis az agydaganat is okozhatja, főleg, ha más neurológiai tünetekkel is: a fentebb említett fejfájással vagy görcsrohamokkal párosul. Árulkodó lehet a mentális állapot megváltozása is, szóval, ha eddig kiegynesúlyozott voltál, most pedig minden ok nélkül vagy feszült, ingertült, enervált, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez. 

Mentális állapot megváltozása 

Ahogy azt már említettük a mentális állapot megváltozása is az agydaganat egyik korai jele lehet. A személyiség hirtelen megváltozását nem szabad figyelmen kívül hagyna, pláne, ha zavartságot, memóriazavarokat is észlelsz. A feledékenység, koncentrálási nehézség, hangulatingadozás hátterében sok minden állhat, akár a stressz is, de mindenképpen fontos utánajárni, hiszen bármiről is legyen szó, a kezelés elengedhetetlen. 

Görcsrohamok 

A megmagyarázhatatlan rohamokat, főleg, ha korábban sosem tapasztaltál ilyet nagyon komolyan kell venni. A rohamok intenzitása és időtartama változó lehet, gyakran eszméletvesztéssel jár. Ez az a tünet, aminek az első megjelenése után azonnal érdemes orvoshoz fordulni, mert az indokolatlan görcsrohamot, ha nem is agydanat okozza, akkor sem normális, szóval feltétlenül szükség lesz egy alapos kivizsgálásra. 

Látás-és beszédproblémák 

Minden előjel nélkül egyszer csak úgy érzed, nem találod a szavakat? Tudod, mit akarsz mondani, de nem jutnak eszedbe kifejezések? Mindez látásproblémákkal is társul? Ezek mind-mind az agydaganat korai jelei lehetnek, de mivel más egészségügyi probléma is okozhatja őket, inkább azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz, hogy mielőbb kiderülhessen, mi áll a probléma hátterében. 

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves