Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rákos megbetegedés

Így jelennek meg a rák jelei a kezeken

2023. június 22.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

bőrrák prevenció daganatos betegség rákos betegség jóindulatú daganat
Így jelennek meg a rák jelei a kezeken
© Forrás: Shutterstock

A rák szinte bármely szervet vagy testrészt megtámadhatja, ez alól nem kivétel a kéz sem.


A rák a szervezetben szinte bárhol elterjedhet. Ritkábban esik szó róla, de a kezeken is gyakran megjelenhet, éppen ezért fontos tudni, hogy bármilyen kóros csomó vagy duzzanat a kézfejen vagy a csukló környékén alapos kivizsgálást igényel. Bár általában kiderül, hogy tumorról van szó, de fontos kihangsúlyozni, hogy az esetek legnagyobb részében a kéz környékén jóindulatú daganatok miatt alakulnak ki a csomók.

A daganatok előfordulhatnak a bőrön, a szemölcsök alatt, a lágyrészeknél, de akár a csontokban is. Mivel a kéz környékén nagyon sokféle szövet található (bőr, zsír, ínszalagok, idegek, inak, erek, csont), ez megnöveli az esélyét annak, hogy ezen a területen alakul ki rákos megbetegedés.

A rák különböző típusai, amelyek a kezet érintik

A rákos megbetegedés többféle formában is megtámadhatja a felső végtagokat.

1. Ganglion ciszta

Ez a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely egy olyan, folyadékkal teli tisztát jelent, amely általában a csuklóízületben, az ujjak tövénél vagy a tenyérben alakul ki. Ha mérete nem változik, esetenként nem távolítják el, de kezelési lehetőségként rendelkezésre áll a tűvel való leszívás és a műtéti beavatkozás is.

2. Az Ínhüvely óriássejtes daganata

Ez is viszonylag gyakran fordul elő, de az előbbitől eltérően szilárd halmazállapotú, nagyon lassan fejlődik, és minden esetben jóindulatú. Többnyire az ujjakon jelenik meg.

rak
Forrás: Shutterstock

3. Epidermoid vagy zárvány ciszta

Ez a daganattípus is jóindulatú, és közvetlenül a bőr alatt képződik egy szúrás vagy vágás következtében. Belsejében keratin található, így puha, viaszszerű a megjelenése.

A kezelési lehetőségek

A legradikálisabb kezelési mód a műtéti eltávolítás, ám sok beteg úgy dönt, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy jóindulatú daganatról van szó, inkább együtt él a kisebb-nagyobb csomókkal. Azt azonban fontos tudni, hogy amennyiben méretük, alakjuk vagy tapintásuk változik, esetleg a páciens zsibbadást vagy fájdalmat tapasztal a csomók környékén, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, hogy további vizsgálatokat is elvégezhessen.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves