Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MELLRÁK

5 dolog, ami növeli a mellrák kockázatát

2023. július 17.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák mellrák ellen daganatos beteg
5 dolog, ami növeli a mellrák kockázatát
© Shutterstock

Tanulmányok kimutatták, hogy több dolog is növeli a mellrák kockázatát. 


Az elmúlt években több kutatást is végeztek, melyek során azt vizsgálták, hogy mely tényezők növelik a mellrák kockázatát. Bár az alapvető kockázati tényezőket a legtöbb nő ismeri, vannak olyan faktorok, melyek nem túl gyakoriak, mégis betegséghez vezethetnek. 

Sok kockázati tényezője van a mellráknak

Elsőként is fontos tisztázni, hogy a kockázati tényezők nem jelentik azt, hogy valaki biztosan beteg lesz. A legtöbb nőnek vannak kockázati tényezői, de nem lesz mindenki daganatos beteg. Eltérőek a hatások, éppen ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, így elkerülhető a nagyobb baj. 

A kockázati tényezőket a szakemberek több kategóriába osztják, vannak, melyeken lehet változtatni, és olyanok, amelyeken nem. Utóbbi kategóriába tartozik például a kor, a nők 40 év felett már nagyobb kockázattal szembesülnek. Szintén ebbe a csoportba tartozik a genetika, ha korábban volt a családban mellrák, az növeli a kockázatot, ilyen esetben fokozottan javaslott a szűrővizsgálat. 

Kockázati tényezők, melyeken változtatni lehet

Alacsony fizikai aktivitás: a szakemberek szerint a fizikailag kevésbé aktív nők sokkal nagyobb kockázattal szembesülnek, mint azok, akik rendszeresen mozognak. Éppen ezért érdemes sportolni, sétálni. 

Túlsúly: kevesen tudják, de a túlsúly is a kockázati tényezők között van. Természetesen nem pár kiló feleslegről van szó, hanem nagyobb elhízásról. Ez különösen veszélyes, ha a menopauza után történik hirtelen súlygyarapodás. 

Hormontartalmú gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek, úgy, mint a fogamzásgátlók, vagy azok a készítmények, melyeket a nők a menopauza alatt szednek szintén növelhetik a kockázatot. A szakemberek kiemelték, hogy utóbbi esetében ez öt évnél több idő. 

Alkohol: bár sokan azt gondolnák, hogy az alkoholnak kevés köze van a mellrákhoz, valójában a túlzott alkoholfogyasztás a kockázati tényezők között van. Így a dohányzás mellett ez is felkerül a listára.

Rendszeres éjszakai munkavégzés: az állandó éjszakai műszak megzavarhatja a hormonokat, ami hosszabb távon növeli a mellrák kockázatát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kialakul a betegség, ám fontos az önvizsgálat, és a rendszeres szűrés. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves