Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Az agydaganat egyik legfontosabb jele beszélgetés közben mutatkozhat meg

2024. március 14.

1 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség agydaganat
Az agydaganat egyik legfontosabb jele beszélgetés közben mutatkozhat meg
© Shutterstock

Évente egyre több embernél alakul ki agydaganat, így fontos tisztában lenni a betegség első tüneteivel.


Az agydaganat diagnosztizálása azért különösen nehéz, mert míg egyeseknél egyáltalán nem, másoknál könnyen félreértelmezhető tüneteket idéz elő. Bárkinél kialakulhat, ami tovább nehezíti azt, hogy a pácienseknél fény derüljön a tumor jelenlétére.

Mint minden daganatos betegség esetén, itt is a kezelés sikeressége múlhat azon, hogy időben felismerik-e a betegséget. Éppen ezért a szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

Az agydaganat akár a beszédet is befolyásolhatja

A betegség tünetei nem mindig egyértelműek, egy részük pedig csak az idő előrehaladtával mutatkozik meg, ám az egyik leggyakoribb tünet, amelyet a betegek észlelnek, a látás- vagy beszédproblémák.

Ez megmutatkozhat beszédzavar formájában, esetleg a memóriavesztés enyhe formái is jelentkezhetnek, a látás során pedig gyakran számolnak be arról a páciensek, hogy sötét foltokat észlelnek, esetleg homályosan látnak.

agydaganat-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezen kívül érdemes arra is nagyobb figyelmet fordítani, ha valaki szokatlan, erős, és nem múló fejfájást tapasztal.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves