Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Csontrák

A rák jelei a térdekben is megjelenhetnek

2023. augusztus 10.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség csontrák
A rák jelei a térdekben is megjelenhetnek
© Shutterstock

A rák egy alattomos betegség. 


A ráknál rendkívül fontos, hogy időben diagnosztizálhassák a betegséget. A térdben kialakuló csontrák gyakran csendesen fejlődik. A betegség lényege, hogy amikor a csontsejtek abnormálisan, ellenőrizetlenül növekednek, elpusztítják a normál csontszövetet. A többségük jóindulatú, de nem mindegyik. 

Mi a helyzet a térdben kialakuló csontrákkal? 

A csontrák általában, és különösen a térdcsontrák oka a csontképző sejtek rendellenes osztódása, ami rosszindulatú csontelváltozások kialakulásához vezet. A hajlam nagy szerepet játszik a kialakulásban. A térdben kialakuló csontráknak vannak bizonyos jellegzetes tünetei. 

  • Térdcsont-fájdalom
  • Térdduzzanat
  • Korlátozott mozgás
  • Kóros törés
  • Szisztémás tünetek pl. láz vagy izzadás

A mozgás azért korlátozódik, mert a fájdalom és a duzzanat miatt a térd területén a betegek korlátozhatják a térdízület mozgását. A betegek sántikálhatnak, hogy elkerüljék a fájdalmat, vagy a térdcsontok szerkezeti rendellenességei miatt. Egyes térdcsontrákos betegeknél a mozgáskorlátozottság miatt izomsorvadás is van. A kóros törés oka pedig az, hogy a csontrák következtében a csontszövet gyengül, csökken a teherbíró képessége, és még egy kisebb sérülés is törést okozhat.

A túlélési esélyek

A térdrák korai felismerése és kezelése esetén a betegek 80%-a felépülhet, és túlélik az azt követő kritikus 5 évet. A gond azonban az, hogy sok esetben a térdben kialakuló csontrák nem produkál olyan súlyos tüneteket, és ha későn veszik észre, akkor a betegség átterjedhet más szervekre. Sokszor a rákot egy véletlen baleset vagy egy egyszerű röntgen miatt ismerik fel. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves