Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák korai jelei lehetnek ezek a zúzódások a testen

2024. május 10.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
A rák korai jelei lehetnek ezek a zúzódások a testen
© Shutterstock

A rák egyik fontos tünete lehet a megmagyarázhatatlan zúzódások a testen. 


A ráknak több olyan jele is van, amelyet nem veszünk elég komolyan. Ennek az az oka, hogy olyan tünetekről van szó, amelyek nem okoznak túlzott kellemetlenséget, valamint számos kisebb egészségügyi probléma is állhat a hátterükben.

Ezt kell tudni a zúzódásokról

Ha valakinek sok zúzódás van teste szokatlan helyein, amelyeket nem sérülés vagy valamibe ütközés okoz, akkor ezek bizonyos vérrákok jelei lehetnek. Fontos orvoshoz fordulni, és egy teljes kivizsgálást kérni. Ezek az elváltozások a bőrön általában a leukémiában, limfómában és mielómában szenvedő betegeknél fordulnak elő. Gömbös zúzódásokat azonban azoknál is fel lehet fedezni, akik májrákkal küzdenek.

A vérlemezkék olyan kis sejtdarabkák, amelyek a vérben áramlanak, és amelyek a véralvadásért felelősek, miután valakit sérülés ért. Ha az illető mondjuk leukémiás, akkor nagyobb valószínűséggel szerez zúzódásokat, mivel a szervezete nem képes elegendő vérlemezt termelni ahhoz, hogy elzárja a vérző ereket.

A tartós fáradtság

Szintén gyakori tünet a vérrákoknál az állandó fáradtság, ami akkor sem múlik el, ha valaki sok-sok órát pihen vagy alszik. Ez is egy olyan tünet, amit sokan figyelmen kívül hagynak, ám fontos, hogy orvossal konzultáljunk, ha a probléma hosszú ideje fennáll, ugyanis oka van annak, ha az energiaszintünk állandóan teljesen lent van. 

Ezek is a leukémia jelei

  • Vérszegénység, ami abból adódik, hogy a vörösvértestek nem termelődnek megfelelően, ezért sápadtság, fáradékonyság, levertség, felgyorsult légzés alakul ki.
  • A már említett bevérzések, véraláfutások, vérömlenyek.
  • Gyakori fertőzések
  • Hasi fájdalmak
  • Csont- és ízületi fájdalmak
  • Nyirokcsomóduzzanatok.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves