Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rákkutatás

Meglepő tény látott napvilágot a bélrákkal kapcsolatban

2023. június 06.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség kezelések tudomány vastagbélrák rákkutatás
Meglepő tény látott napvilágot a bélrákkal kapcsolatban
© Forrás: Getty Images

A bélrákkal küzdő betegek ezreit kímélhetik meg a sugárkezeléstől anélkül, hogy ez befolyásolná a túlélésüket.


Egy friss kutatás szerint a bélrák túlélésének ideje akkor sem módosul, ha a páciens nem részesül sugárkezelésben.

A legtöbb előrehaladott bélrákban szenvedő ember jelenleg sugárkezelésen esik át, amelyet kemoterápia, majd műtét követ. Egy nagyobb vizsgálat azonban azt az eredményt mutatta fel, hogy tízből kilenc beteg, akinél kihagyták a sugárkezelést a terápiából, ugyanolyan valószínűséggel maradt életben öt évvel később, mint azok, akik megkapták a kezelést.

A bélrák kezelésének része a sugárterápia

A szakértők szerint a sugárterápia elkerülése „jelentős előrelépés” lenne a betegek számára, akiket így megkímélnének a szervezetet gyengítő mellékhatásoktól, például a medencetörésektől kezdve a bél- és húgyhólyag károsodáson át a másodlagos rákig.

A szakértők a világ legnagyobb rákellenes konferenciáján, Chicagóban mutatták be eredményeiket, és a klinikai gyakorlat megváltoztatására szólítottak fel.

bélrák
Forrás: Getty Images

Charles Swanton professzor, a Cancer Research UK vezető klinikusa elmondta, hogy az onkológusok egyre gyakrabban próbálnak módot találni a gyógyszer- vagy sugárterhelés csökkentésére, hogy csökkentsék a hosszú távú mellékhatásokat.

A kismedencei sugárterápia jelentős és hosszú távú mellékhatásokkal jár. Úgy gondolom, hogy a sugárzás elkerülése nagy előrelépés lenne.

A gyakorlat bevezetése az életminőség javulásához és a mellékhatások csökkenéséhez vezetne, miközben a kezelés hatékonyságát és a túlélési esélyeket sem veszélyeztetnék.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves