Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Motivációs levél

6 hiba, amit mindenki elkövet a motivációs levelében

2022. november 21.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

állás karrier karrierépítés önéletrajz motivációs levél
6 hiba, amit mindenki elkövet a motivációs levelében
© Fotó: Getty Images

A motivációs levél nagyon fontos az állás megszerzése szempontjából, ennek ellenére sokan elkövetik az alábbi hibákat. 


Bár a megfelelő önéletrajznak továbbra is kiemelt szerepe van, ha egy állásra pályázol, a motivációs levélről sem lehet elfeledkezni. Éppen ezért nem szabad elkapkodni a megírását, és érdemes benne minél több hasznos információt közölni, és elkerülni a hibákat. 

Gyakori hibák a motivációs levélben

A legfontosabb, hogy ne legyen túlságosan hosszú. Nagyjából három bekezdésnyi szöveget kell írni. Ha rövidebb az sem jó, hiszen azzal azt a benyomást kelthetjük, hogy nem tudunk mit írni magunkról. Számít a felépítése, érdemes mindig a megpályázott állással kezdeni, majd utána áttérni a személyesebb dolgokra.

Nem nézed meg a munkaköri leírást

A legtöbben rögtön elrontják a motivációs levelet, azzal, hogy nem nézik meg alaposan a munkaköri leírást. Figyelmen kívül hagyják a szükséges tapasztalatot, illetve az elvárt feladatokat, képességeket. Jó módszer, ha mindent alaposan elolvasol, és megpróbálod összegyűjteni azokat az alkalmakat, amikor használtad a szükséges készségeket. Nem kell hosszan írni róla, elég a levél első bekezdésében összefoglalni. 

Rossz formátum 

Sokan azzal rontják el, hogy nagyon egyedivé szeretnék tenni a levelüket. Ám ebben az esetben nincs szükség bonyolult formátumra, betűtípusra vagy felesleges díszítésre. A kialakítása lehet hasonló, mint az életrajz, a bekezdések pedig legyenek jól tagoltak. A legfontosabb pedig, hogy egy oldalnál semmiképp se legyen több.

Önéletrajz megismétlése

A motivációs levél egy kiegészítés, éppen ezért nem kell benne semmit megismételni. A korábbi munkák során elért eredményeket kell benne kiemelni, ahelyett, hogy az életrajzban leírt készségeket írnánk le újra.

Irreleváns tapasztaltok megosztása

Előfordulhat, hogy a korábbi munkatapasztalat nem releváns a megpályázott munka szempontjából, ezt fontos leírni a levélben. Ennek ellenére ki lehet emelni, hogy mi az, amivel kapcsolódni tudsz a pozícióhoz.

Ugyanaz a motivációs levél több jelentkezésnél

Minden hirdetés eltér, így még hasonló pozíciók esetén is vannak különbségek. Ezért nem meglepő, hogy sosem szabad ugyanazt a levelet többször elküldeni. Mindig újat kell írni, vagy át kell írni, ki kell egészíteni a korábban elkészített verziót. 

Nyelvtani hibák 

Bár apróságnak tűnhet, mégis ez az egyik legáltalánosabb hiba. Sokan vétenek nyelvtani hibákat, ami legtöbbször ki is zárja a személyes interjú lehetőségét. Éppen ezért mindig át kell olvasni a levelet, jó, ha más is átnézni, így kizárhatóak az esetleges elírások. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves