Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Állásinterjú

10 hihetetlen kérdés, ami tényleg elhangzott egy állásinterjún

2022. november 21.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

karrier karrierépítés állás állásinterjú
10 hihetetlen kérdés, ami tényleg elhangzott egy állásinterjún
© Fotó: Getty Images

Az állásinterjú sokak számára stresszfaktor, annak ellenére, hogy a legtöbben alaposan felkészülnek. Ám még ebben az esetben is előfordulhatnak teljesen váratlan kérdések, melyek feladják a leckét. 


Vannak olyan kérdések, melyek szinte minden állásinterjú során elhangoznak. Ezekre könnyedén fel lehet készülni, éppen ezért az interjúztatók egyre többször készülnek váratlan kérdésekkel, melyek alaposan elgondolkodtatják a jelölteket. 

Ezért tesznek fel a kérdezők furcsa kérdéseket

A hihetetlen vagy furcsa kérdésekkel az interjúztatók szeretnék látni, hogy miként reagál a jelölt a váratlan szituációkra. A legtöbben az általános, illetve a szakmai kérdésekben mindig felkészültek, ám a szokatlan kérdések esetén nincs begyakorolt válasz. Ilyenkor jobban megnézhetik, hogy miként teljesít valaki a stresszes helyzetekben, emellett bepillantást nyújt a gondolkodásba. 

Legtöbbször két dolog közül kell választani, de az is gyakran előfordul, hogy egy kitalált szituációval szembesítik a jelöltet. A kérdésekkel felmérik a gondolkodás menetét, és jobban bepillantást nyerhetnek abba, hogy miként dönt. Gyakori továbbá, hogy erkölcsi kérdéseket tesznek fel, például, hogy falazna-e a jelölt a főnökének, ha megtudná, hogy illegális dolgot tett. 

Ezekre a kérdésekre legtöbbször nincs jó vagy rossz válasz, ám az erkölcsi kérdésekkel jobb vigyázni, és megfelelő választ adni. 

Leggyakoribb furcsa kérdések

  • Hány kosárlabda fér el egy buszon?
  • Az ételen és a vízen kívül milyen két dolgot vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?
  • Hány pizzát rendelnek minden este az Egyesült Államokban?
  • Mit tennél, ha nyernél a lottón?
  • Kék vagy zöld?
  • Melyik szuperképességet szeretnéd szívesebben: az összes ajtó kinyitásának képességét, vagy az alakod megváltoztatásának képességét?
  • Ha kirabolhatnál egy bankot anélkül, hogy bárki tudná, megtennéd?
  • Hogyan jellemeznéd az operát egy süketnek?
  • Ki a kedvenc szuperhősöd?
  • Hová szeretnél menni a következő nyaralásodra?

Így válaszolhatóak meg a legkönnyebben

Hihetetlen kérdések esetén nyugodtan lehet kérni egy kevés időt, majd érvelni a válasz mellett. Fontos, hogy minden esetben higgadtnak kell maradni, a legjobb, ha a jelölt hangosan gondolkodik, esetleg többféle válaszlehetőséget felvázol. 

Sokszor nincs helyes válasz, és az interjúztatók sem egy konkrét válaszra kíváncsiak, csak a gondolatmenetre. Ha esetleg vannak kétségek a kérdéssel kapcsolatban, akkor nyugodtan rá lehet kérdezni a részletekre, ez szintén pozitív dolognak számít. Fontos az érvelés, például az egyszerű, melyik a kedvenc színe kérdésre is lehet bővebb választ adni. Kifejteni, hogy miért azt választotta. 

Nem minden esetben kell őket túlságosan komolyan venni, az ilyen kérdések esetén el lehet viccelni a helyzetet. Ám fontos, hogy mindig válaszolni kell rájuk, nem lehet őket egy egyszerű nem tudom válasszal lezárni. Utóbbi kifejezetten rossz pont az interjú során. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves