Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MUNKAÜGYEK

A csendes vágás az, amivel a cégek elérik, hogy felmondjon az alkalmazott

2024. május 08.

2 perc olvasás

ELLE

munkahely kiégés kirúgás leépítés
A csendes vágás az, amivel a cégek elérik, hogy felmondjon az alkalmazott
© Shutterstock

A csendes vágás egy nem túl korrekt modern trend a munkahelyeken, amely lassan és biztosan éri el, hogy a munkavállaló a felmondás mellett döntsön. 


Amikor a vállalatok átszerveznek, és az alkalmazottakat új belső pozíciókba helyezik át, ezt „csendes vágásnak” nevezik. Eláruljuk, pontosan hogyan működik.

A csendes vágás tömegeket érint

A Monster álláskereső weboldal által tavaly márciusban készített tanulmánya szerint, a munkavállalók 77%-a volt már szemtanúja csendes vágásnak, és 58%-uk állítja, hogy ez a magatartás már érintette őket.

„Csendes vágásnak” nevezik a vállalatoknál egyre gyakrabban előforduló gyakorlatot, amelyet a Wall Street Journal nevesített. Nem a „csendes felmondásról” vagy a majdnem hasonló „csendes elbocsátásról” beszélünk, hanem egy új jelenségről, amely a költségvetési megszorítások és az elbocsátási tervek növekedésével függ össze.  

MI AZ A „CSENDES vágás”?  

Több ezer munkahely döntött úgy az elmúlt években, hogy ahelyett, hogy felmondanának a munkavállalónak, inkább házon belül ajánlanak új pozíciót. Ám ez a legtöbb esetben egy csapda, hiszen az új munkakör elvárásai nem kompatibilisek a munkavállaló képességeivel. A munkavállaló így megtarthatja a pozícióját és a fizetését, de olyan környezetben kell működnie és teljesítenie, ahol képtelen az elvárt szinten működni. De mi értelme ennek a munkaadó oldalát vizsgálva? És hogyan teszi tönkre a munkaválallót? Hiszen elsőre pozitívnak tűnhet a lehetőség, ám a szándék ennél jóval sötétebb.

BŰNTUDAT ÉS DEMOTIVÁCIÓ

A munkavállaló vagy elfogadja a munkát és mindent megtesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, vagy felmond. Mindkét esetben borzasztó a teher: az egyik opció, hogy hálátlannak tartják magukat, mert otthagyják a céget, a másik, hogy mentálisan tönkremennek abban, hogy sosem elég jók. A csapda hatalmas, ilyenkor a munkavállaló, ha a maradás mellett dönt, erején felül teljesít, hogy bizonyítsa, van még helye a cégnél. Ez pedig az esetek nagy százalékában kiégéshez vezet. Így a csendes vágás ugyan elsőre egy mindenki számára működőképes megoldásnak tűnhet, igazából egy hosszúra nyújtott, mély szenvedésekkel teli megválás.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves