Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Karrier

Az állásinterjúk 5 legnehezebb kérdése - így válaszolj rájuk

2022. november 15.

5 perc olvasás

ELLE

állásinterjú válasz kérdések
Az állásinterjúk 5 legnehezebb kérdése - így válaszolj rájuk
© Fotó: Shutterstock/SFIO CRACHO

Ha egy új munkahelyre jelentkezel, az állásinterjún számíthatsz ezekre a kérdésekre. Íme egy kis segítség a válaszokhoz.


Kevés stresszesebb szituáció van az állásinterjúknál, hiszen hatalmas a tét: a karrieredet, a jövődet nagy mértékben határozhatja meg, hogy hogyan szerepelsz a beszélgetésen. Nyilván mondani sem kell, hogy pontosan ezért érdemes minél jobban felkészülni az állásinterjúra, ehhez próbálunk segítséget nyújtani az alábbi összeállítással.

A Resume Way és az Indeed összeállításait is felhasználtuk az alábbi listához: erre az 5 kérdésre a legtöbb felvételi beszélgetésen számíthatsz, ezért jobb, ha előre felkészülsz, hogy mit fogsz mondani.

1. Miért válasszuk önt?

Egy másik verziója lehet ennek a kérdésnek, hogy miért tartod magad alkalmasnak erre az állásra. Ez könnyű kérdésnek tűnhet, de a válasz mégsem az. Ha egyszerűen elsorolod, hogy mennyire megfelelsz a hirdetésben megadott, illetve a pozíció betöltéséhez szükséges kritériumoknak, akkor minden bizonnyal csak azt ismétled el, amit a HR-esek az összes többi jelentkezőtől is hallanak. Önmagában ennek alapján nem valószínű, hogy pont rád fog esni a választás.

Azért érdemes erre a kérdésre előre felkészülni, mert érdemes előre végiggondolnod, hogy mik azok a területek, ahol egy átlagos jelentkezőnél többet nyújtasz a munkáltatónak. Milyen olyan képesítésed, tapasztalatod van, ami megkülönböztet a többiektől, mi jelent a számodra extra motivációt a többiekhez képest. Ne csak azt bizonyítsd, hogy alkalmas vagy a pozícióra, hanem azt is, hogy jobb vagy, mint a többi jelentkező.

2. Miért távozott a legutóbbi/távozna a mostani munkahelyéről?

Nagyon fontos információ az interjúztató számára, hogy miért keresel állást, hogy miért vagy jelenleg munka nélkül, illetve miért szeretnéd otthagyni a jelenlegi helyedet. Ebből nemcsak a céljaidra derül fény, de arról is tájékoztatást adsz, hogy hogyan szerepeltél a legutóbbi/mostani munkahelyeden. Itt is fontos, hogy ne ködösíts, adjál őszinte és konkrét választ, de azért a dolog túlságosan személyes vagy negatív részleteit jobb, ha nem teregeted ki (már ha vannak ilyenek).

Érdemes a választ úgy megfogalmaznod, hogy kiderüljön belőle, hogy miket vársz el a munkahelyedtől, hogy ezt a korábbi helyen mégsem találtad meg, de biztos vagy benne, hogy az új helyen viszont meg fogod. Magyarázd el, milyen szempontokból lenne a karrieredben fantasztikus lépés, ha ide felvennének – ezzel arról is képet adsz, mennyire vagy motivált.

3. Hogyan kezeli a munkahelyi konfliktusokat?

Erre a legjobb válasz az lehet, ha egy konkrét példán keresztül mutatod be, hogy milyen probléma merült fel, és hogy hogyan érted el a konfliktus feloldását. Nem annyira maga a konfliktus érdekli itt természetesen az interjúztatót, szóval ezzel kapcsolatban nincs szükség tengernyi részletre, sokkal fontosabb, hogy te hogyan viselkedsz ilyenkor és hogyan oldod meg a szituációt.

A STAR-módszert ajánlják a szakértők az ideális válasz megalkotásához, ez angolul a Situation, Task, Action és a Result szavak kezdőbetűiből áll össze. Azaz először írd le a konfliktusszituációt, aztán azt, hogy neked milyen szerep vagy feladat jutott ebben a helyzetben. Magyarázd el, hogy ezek után milyen lépéseket tettél, és a végén térj ki arra, hogy ez milyen eredményt hozott. Érdemes itt ezt is megemlítened, hogy te személyesen mit tanultál a sikeres konfliktusfeloldásból.

4. Mi a legjellemzőbb gyenge pontja/rossz tulajdonsága?

Minden bizonnyal rá fognak kérdezni arra, hogy miket tartasz saját rossz tulajdonságaidnak, hogy teljesebb képet kapjanak rólad. Itt valószínűleg nem érdemes egy negatívumnak beállított pozitívummal jönni („túl szorgalmas vagyok” és társai). A tapasztaltabb HR-esek azonnal átlátnak a szitán, és jobban értékelik, ha egy őszinte, vagy legalábbis annak hangzó választ kapnak egy valódi negatív vonásodról.

Két dologra érdemes figyelni. Egyrészt azért persze ne ostorozd magad túlságosan, legyél tárgyilagos önmagaddal szemben. Másrészt tedd hozzá, hogy tisztában vagy vele, hogy ezen a téren még fejlődésre van szükséged, és tedd hozzá, hogy milyen lépéseket teszel annak érdekében, hogy tényleg jobbá is válj.

5. Random kérdés

És mivel a HR-esek jól tudják, hogy egy csomó kérdés ismétlődni szokott az állásinterjúkon, és hogy valószínűleg te is elolvastál egy ilyen cikket, mint ez, hogy jól felkészülj a beszélgetésre, sok interjúztató bedob valami teljesen váratlan, random kérdést, amiről biztosan tudhatja, hogy nem lehettél rá felkészülve.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne ess pánikba, még akkor sem, ha nem tudod a választ. Még akkor sem, ha a szakmáddal kapcsolatos kérdés és nem tudod rá a választ. Szintén fontos, hogy nem kell rögtön rávágni semmit, gondold végig nyugodtan a dolgot, és csak azután válaszolj hangosan. Ha egy tárgyi tudásra vonatkozó kérdést kapsz, csak akkor válaszolj a konkrét megfejtéssel, ha biztos vagy benne: ne tippelj, ne találgass. Ha nem vagy benne biztos, jobban teszed, ha elmondod, hogy milyen logikával keresnéd a választ erre a kérdésre, hol néznél utána, ha ez lehetséges lenne.

A kérdés elsősorban úgysem a tárgyi tudásodra irányul valószínűleg, hanem inkább azt szeretné felmérni vele az interjúztató, hogy stresszhelyzetben hogyan reagálsz váratlan helyzetekre, hogy tudsz-e logikusan gondolkodni nyomás alatt is.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves