Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Te is kérdezz!

Ezt az egy kérdést mindenképp tedd fel, ha állásinterjúra mész

2022. december 05.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

állásinterjú kérdések álláskeresés
Ezt az egy kérdést mindenképp tedd fel, ha állásinterjúra mész
© Fotó: Pexels.com/Edmond Dantès

Ha állásinterjún megkérdezik, hogy neked van-e kérdésed, mondd azt, hogy van. Mutatjuk, mit kérdezz!


Az állásinterjúkon elhangzó kérdésekkel kapcsolatban arról szokott szó lenni, hogy mit válaszoljon az állást kereső a neki feltett kérdésekre. Nos, ideális esetben egy interjún az álláskereső nemcsak válaszol, hanem kérdez is. Íme egy tipp, hogy mit érdemes kérdezni.

Van esetleg valami kérdése?

Egy interjú alapvetően arról szól, hogy a munkáltató kérdez, a potenciális munkavállaló pedig válaszol. A legtöbb ilyen beszélgetésen azonban a munkavállaló képviselője azt a kérdést is fel szokta tenni a jelöltnek, hogy neki van-e esetleg bármilyen kérdése.

Egyrészt érdemes erre a lehetőségre néhány gyakorlati kérdéssel felkészülni, főleg ha valóban vannak olyan témák a szóban forgó állással kapcsolatban, amire választ szeretnél kapni, de az interjúban addig nem merült fel.

Másrészt azonban van egy olyan kérdés, amit az alábbi videó szerint ilyenkor mindig érdemes feltenni.

100% beválik

Jennifer Reardon azt mondja, amelyik interjún ezt a kérdést feltette, azon mindig ő kapta meg az állást, szóval érdemes figyelni. A TikTokon népszerűvé vált videó szerint a beszélgetés végén lezárásként a következő kérdést kell feltenni az interjúztatónak:

vannak önnek bármilyen kétségei vagy aggodalmai velem kapcsolatban, amit most megbeszélhetnénk?

Minden bizonnyal lesznek aggodalmai a munkáltatónak, de pont ezért jó feltenni ezt a kérdést, mert így az ember megtudhatja, hogy milyen szempontból számít esetleg problémás vagy kockázatos jelöltnek, és még van alkalom arra, hogy megpróbálja ezeket a dolgokat megbeszélni a potenciális munkavállalóval. Ideális esetben a beszélgetésnek ez a része arra jó, hogy a jelöltnek sikerül eloszlatnia a leendő munkáltatójának vele kapcsolatos aggodalmait.

Az alábbi videóban a 26 éves, amerikai kommunikációs szakértő-tanácsadó azt mondja, hogy már mástól is hallotta ezt a trükköt, de ő minden alkalommal sikerrel veti be.

@notjenneeree

SOMEONE ELSE MADE A VIDEO ABOUT HER PROFESSOR GIVING THE SAME ADVICE (tag her I can’t remember who) & I STG THIS IS MY SECRET TRICK AND IT WORKSSSSSSSS TRY IT immediately.

♬ original sound - Jennifer Reardon

Azért nem mindenki ért egyet

A TikTokon többszázezer lájkot kapott ez a videó, de a sok komment és a nagy nézettség annak is köszönhető, hogy vannak, akik vitatják Reardon állításait. Vannak, akik szerint azért sülhet el rosszul ez a kérdés egyrészt, mert az interjúztatót kellemetlen helyzetbe hozhatja, illetve azért is, mert ezzel az ember a saját negatív tulajdonságaira irányítja az interjúztató figyelmét – holott nyilván az lenne a cél, hogy a pozitív tulajdonságok domboruljanak ki. Vannak, akik szerint ehelyett inkább azt érdemes kérdezni ilyenkor, hogy:

miben áll a siker ebben a pozícióban?

Megint mások viszont megerősítik, hogy Reardon tanácsa nagyon is megállja a helyét, hiszen az nem a negatív tulajdonságokat, hanem a párbeszédet és a problémák megoldását helyezi a központba.

Valószínűleg az igazság valahol középen lehet: ez egy jó kérdés, de azért nyilván nem működik 100%-os biztonsággal minden állás tekintetében és minden interjúztatónál. De jó dolog lehet megjegyezni ezt a kérdést, aztán az interjú során felmérni, hogy olyan-e a szituáció és viszony a munkáltató képviselőjével, hogy működhet ez a kérdés. Ha úgy ítéled meg, hogy igen, tedd fel, ha viszont úgy, hogy nem, akkor kérdezz valami mást!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves