Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Curriculum vitae

Így írj önéletrajzot, ha még kevés a munkatapasztalatod

2022. november 17.

4 perc olvasás

ELLE

tippek trükkök önéletrajz tapasztalat
Így írj önéletrajzot, ha még kevés a munkatapasztalatod
© Fotó: Shutterstock/GaudiLab

Álláskereséskor jól mutat a sokéves tapasztalat az önéletrajzban. De mit csináljon az, akinek nincs annyi tapasztalata, vagy akár semennyi nincs?


Az álláskeresés sosem könnyű, például pályakezdéskor sem, mert mit írjon az ember az önéletrajzába, ha nincs még különösebb tapasztalata? Később már az fog nehézséget okozni, hogy szinte ki se fér egy oldalra a sok korábbi munkahely, de alább nem ezzel a kérdéskörrel fogunk foglalkozni. Hanem maradjunk azoknál, akik úgy keresnek állást, hogy nem igazán rendelkeznek még tapasztalattal: vagy semennyivel, vagy csak nagyon kicsivel.

Nekik két fő opciójuk van az önéletrajz összeállításakor.

Képességek

Egyrészt dönthetsz úgy, hogy a CV-dben a képességeidet helyezed a fókuszba. Azaz nem időrendi sorrendben sorolod fel a korábbi munkahelyeidet (ha egyáltalán vannak), hanem a képességeidet listázod, és ezekhez írsz egy-egy rövid magyarázatot, hogy az adott képességet hol kamatoztattad már.

Ilyen képességek lehetnek a számítógépes ismereteid, a nyelvtudásod, illetve bármi olyan tudás, ami az adott munkaterületen értékes (pl. ha állatorvosi asszisztensnek jelentkezel, akkor jó, ha tudsz valamelyest bánni az állatokkal, mert mondjuk volt-van neked is otthon saját, vagy ha kommunikációs céghez jelentkezel, hogy ismered a Meta felületeit-appjait). Ha gyakornokként, illetve önkéntesként már szereztél tapasztalatot, vagy mondjuk családi vállalkozásba segítettél be, ez is ide kerülhet.

Figyeld meg, hogy az álláshirdetés milyen képességeket vár el, és úgy készítsd el a listát, hogy bemutatsd, hogy az elvárt képességekkel (megbízhatóság, szervezőkészség, jó kommunikációs készség, stb.) te mind rendelkezel!

Képesítések

A másik opciód, hogy az eddigi munkatapasztalatok helyett a képesítéseidet helyezed a központba. Sorold fel, hogy milyen iskolákat jártál ki, milyen vizsgákat tettél le sikeresen, akár időrendben, akár aszerint sorolva, hogy melyik mennyire releváns az adott munkahelyen. Ide jöhetnek az iskoláid, a diplomá(i)d, a plusz kurzusok, OKJ-s képzések, nyelvvizsgák, jogosítvány, stb.

Ez a módszer különösen jó lehet neked, ha a vizsgákon különösen jó eredményt értél el, ilyenkor írd oda a diplomád minősítését is, stb. Természetesen ettől függetlenül sorolj fel minden munkatapasztalatot is, ha rendelkezel ilyennel, akár egy elméleti képzést kiegészítő gyakorlati oktatás formájában. És ne feledkezz meg azokról a képességeidről sem, amikből vizsgáztál belőlük, de azért rendelkezel velük: számítógépes ismeretek, stb.

További tippek

Jól teszed, ha a motivációt is minél inkább kiemeled az önéletrajzodban és a kísérő levélben: bár még nem szereztél (től sok) tapasztalatot ezen a területen, a célod, hogy itt dolgozhass. Kezd a CV-t is egy bemutatkozó mondattal, ami egy(-két) mondatban hangsúlyozza, hogy most fejezted be a tanulmányaidat, és mennyire szeretnél elhelyezkedni az adott területen.

Természetesen fontosak azok a tippek is, amik minden önéletrajzra igazak: olvastasd el valakivel, nehogy helyesírási hiba legyen benne! Legyenek benne az elérhetőségeid, legyen benne minden fontos dolog pontosan! És ne tökugyanazt küldd el mindenhova, hanem igazítsd hozzá a CV-det ahhoz az álláshoz, amire éppen jelentkezel, azt a szókincset használd, ami a hirdetésben van, azt említsd elsősorban, amit ők keresnek.

És végül: az önéletrajz nem az a műfaj, ahol igaz, hogy minél hosszabb, annál jobb. (Van ilyen műfaj egyáltalán?) Csak azért, hogy beteljen egy oldal, nem habosítsd fel vagy komplikáld agyon a CV-det! A lényeg, hogy a HR-es első ránézésre képet kapjon rólad, és egyben találjon is valamit az önéletrajzodban, ami megszólítja, és arra indítja, hogy a sok ugyanolyan CV-t beküldő jelentkező közül pont téged hívjon be interjúra!

Via: Monster, Indeed

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves