Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Interjú

8 dolog, ami TILOS egy állásinterjún

2022. november 29.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

állás munka munkahely munkakeresés állásinterjú
8 dolog, ami TILOS egy állásinterjún
© Fotó: Getty Images

Az állásinterjú szinte mindenki számára izgalommal, esetenként stresszel jár. A sikere sok dologtól függ, ám vannak olyan mondatok, mozdulatok, amelyek pillanatok alatt rossz benyomást keltenek az interjúztatóban.


Egy állásinterjú sok izgalommal jár, ezért előfordulhat, hogy a jelölt nem azt mondja, amit szeretett volna, vagy nem pontosan a kérdésre válaszol. Ez természetes, és az esetek nagy részében nem is kell miatta aggódni. Hiszen sokszor nem ezen múlik a beszélgetés sikere. Sokkal inkább az apró, jelentéktelennek tűnő dolgokon, amik mégis aláássák az esélyeket. 

Ezeket sosem szabad egy állásinterjún csinálni

Indokolatlan késés

Megtörténhet, hogy a forgalom, vagy bármi egyéb miatt elkésünk. Ám erről mindig hamarabb értesíteni kell a másik felet, és természetes elnézést kérni. Rossz módszer, ha késve érkezünk meg, és csak utólag áruljuk el, hogy miért nem értünk oda a megbeszélt időpontra. 

Nem megfelelő öltözék

Közhely, de tényleg sokat számít az első benyomás. Ezért az állásinterjún mindig megfelelő öltözékben kell megjelenni. Előfordulhat, hogy a munkahely, ahol megpályáztuk az állást nem rendelkezik szigorú szabályokkal az öltözködésre vonatkozóan, ettől függetlenül érdemes fekete nadrágot vagy szoknyát, és fehér blúzt választani. 

Felesleges tárgyak

A telefon, rágó vagy sminktükör sosem heverhet az asztalon az interjú közben. A felesleges dolgok csak elvonják a figyelmet, és az interjúztatók sem szeretik, ha a jelölt mással foglalkozik a beszélgetés közben.

Érthetetlen, halk válaszok 

Fontos, hogy a kérdésekre mindig érhetően, határozottan kell válaszolni, még akkor is, ha gondolkodni kell a feleleten. Ilyenkor nyugodtan lehet pár perc gondolkodási időt kérni, összeszedni a gondolatok, és utána elmondani a választ. A halk motyogás szintén rossz pontnak számít, és a túlságosan bonyolult gondolatmenetet sem szokták szeretni. 

Vélemény az előző munkahelyről

Sokan azzal követnek el hibát, hogy elkezdik az előző vagy jelenlegi munkahelyüket, főnöküket negatív fényben feltüntetni. Ez legtöbbször már kizáró indok szokott lenni az interjún. 

Túl sok személyes információ

A magánéletre nem szoktak rákérdezni az interjún, ennek ellenére sokan csökkentik az esélyeiket azzal, hogy elkezdenek személyes információkat megosztani. Ilyen például, a pénzügyi helyzet, vagy az, hogy mennyire szükségük van az adott állásra. 

Káromkodás

A trágár, oda nem illő szavak használata elfogadhatatlan egy interjún, ezért ezt minden esetben kerülni kell.

Leülni idő előtt

Az apró udvariassági gesztus szintén sok esetben okozhatja az elutasítást. Mindig meg kell várni, amíg a másik fél hellyel kínál, és csak azután leülni. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves