Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Az első benyomás

6 tipp, hogyan fogalmazz e-mailben, ha egy állásra pályázol

2024. április 30.

4 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

munka munkakeresés önéletrajz pályázat üzenet álláskeresés
6 tipp, hogyan fogalmazz e-mailben, ha egy állásra pályázol
© Shutterstock

Egy jól megírt e-mail az álláskeresésben is sokat segíthet.


Egyszerű feladatnak tűnik, a legtöbben mégsem tudnak megfelelően fogalmazni, ha egy munkáltatónak szánt e-mail megírásáról van szó.

Amikor állást keresel, az önéletrajz és a motivációs levél megírása komoly kihívást jelenthet. Sokan ilyenkor úgy érzik, ha ezekre jelentős energiákat fordítottak, már megnyugodhatnak, hiszen az adott cég azonnal őket fogja választani.

Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a jelentkezőkről alkotott első kép azon az e-mailen múlik, amelyben jelentkeznek az aktuális állásra – ennek tartalmi és forgalmi követelményeiről pedig sokan el sem gondolkoznak.

A tökéletes e-mail álláskereséshez

Ma már ez a legelterjedtebb jelentkezési forma, de az általános vélekedésekkel ellentétben az elküldött üzenet tartalma legalább olyan fontos, mint a csatolmányként elküldött önéletrajz, esetleg motivációs levél.

Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülheted, hogy végzetes hibát követ kövess el, amikor megpályázol egy számodra fontos pozíciót.

Aminek mindenképpen szerepelnie kell az e-mail szövegében:

  • az üzenet megírásának oka
  • a konkrét állás vagy pozíció megnevezése, amelyre pályázol
  • a jelentkező teljes neve és elérhetőségei
  • a jelentkező legrelevánsabb képesítései
  • csatolmányként az önéletrajzod, illetve a motivációs leveled
  • a munkáltató által kért esetleges további dokumentumok

Mielőtt elküldenéd az e-mailt, néhány szempontot érdemes átgondolnod, és az alábbi lista alapján végigvenned a teendőket. Ezek segíthetnek abban, hogy semmilyen fontos információ ne kerülje el a figyelmedet, és jó benyomást tegyél leendő munkaadódra:

1. Olvasd el figyelmesen az álláshirdetést!

Egy sikeres pályázat első lépése, hogy alaposan átolvasod az álláshirdetést, és felméred, milyen típusú munkaerőt keresnek. Erre már csak azért is szükség van, mert az önéletrajzodban érdemes azokat a képességeidet és korábbi tapasztalataidat kiemelni, amelyek az adott hely szempontjából relevánsak.

2. Készítsd elő a kért dokumentumokat!

Az önéletrajzodat a megpályázott pozíció függvényében frissítsd, a motivációs leveledet is olvasd át még egyszer, és a dokumentumokat nem módosítható formában, lehetőség szerint PDF-formátumban küldd el – így azt is elkerülheted, hogy a formázási beállítások elvesszenek.

e-mail-allaskereses-elle.hu
Forrás: Shutterstock

3. Fogalmazd meg az e-mailt!

Szánj időt a leveled megírására! Ne mulaszd el üdvözölni a címzettet, és egy bekezdésben fejtsd ki, miért küldesz üzenetet. Tehetsz néhány utalást a releváns képesítéseidre vonatkozóan, majd tájékoztasd a munkáltatót az elérhetőségeidről, végül pedig egy udvarias elköszönés sem maradhat el.

4. Az e-mail tárgya is fontos

Nem tűnik lényegesnek, de ahhoz, hogy más pályázók levelei és a rengeteg egyéb üzenet közül is kitűnjön a jelentkezésed, az e-mail tárgyaként érdemes lényegre törően megfogalmazni: általában a megpályázott pozíció és a neved bőven elegendő információ ahhoz, hogy felkeltsd a HR-esek figyelmét.

5. Csatold a mellékleteket!

Egyértelműnek tűnik, a pályázók jelentős hányada azonban úgy küldi el az e-mailt, hogy elmulasztja mellékelni a csatolmányokat. Ez egyrészt nagyon kínos, ugyanis újabb üzenetet kell írni, másrészt azt sugallja a munkavállalóról, hogy figyelmetlen, így próbáld elkerülni ezt a szituációt!

6. Olvasd át a megírt szöveget, mielőtt elküldenéd!

Az elgépelések és a helyesírási hibák rossz fényt vetnek a leendő munkavállalóra. Ahhoz, hogy pozitív legyen az első benyomás rólad, elengedhetetlen, hogy tökéletes e-mailt írj a leendő munkáltatódnak, erre mindenképpen szánj időt!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves