Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Álláskeresési trükkök

6 szabály, amit mindig tarts be, ha önéletrajzot írsz

2024. április 26.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

önéletrajz álláskeresés munkáltató munkavállalás
6 szabály, amit mindig tarts be, ha önéletrajzot írsz
© Shutterstock

A vágyott pozíció elnyerése az önéletrajz minőségén is múlik.


Az elfoglalt HR-esek számára az önéletrajz egy gyorsan áttekinthető pillanatképet ad egy-egy pályázó karrierjéről.

Gyakorlatilag néhány másodperc alatt meg kell győznie bárkit, hogy érdemes tovább olvasnia, ehhez pedig fontos betartani néhány szabályt mind a külalakot, mind a tartalmat illetően.

Bár az önéletrajzírás alapelvei hosszú évtizedek óta változatlanok, de mielőtt belekezdenél, mindig tájékozódj az új technikákról és lehetőségekről, és tartsd szem előtt az alábbi szempontokat!

Az önéletrajz megírásának legfontosabb szabályai

1. Tartalmazza a legfontosabb információkat!

Az elérhetőségeid, például az emailcímed és a telefonszámod feltüntetése alapvető eleme egy önéletrajznak, de ugyanilyen fontos a megpályázott munkakörben releváns korábbi munkatapasztalataid felsorolása is. Nem hiányozhatnak az előképzettségedre, szakmai gyakorlatodra, illetve az általános technikai tudásodra vonatkozó információk, és nem árt megemlíteni a szociális készségeidet sem.

2. Inspirálódj mások önéletrajzából!

Mielőtt belevágnál, érdemes megnézned néhány profi önéletrajzot, hogy ihletet meríts hozzá. Ma már az interneten számos mintát találhatsz, arról azonban ne feledkezz meg, hogy minden esetben magadra kell szabnod az önéletrajzot: ha szükséges, a sablont egészítsd ki a rád vonatkozó információkkal!

3. Fogalmazz röviden!

A munkáltatóknak gyorsan át kell látniuk, milyen tapasztalatokkal rendelkezel. Hosszú bekezdések helyett fogalmazz tömören és lényegre törően! Ha nehézséget okoz a tapasztalataid megfogalmazása, kérj segítséget akár egy baráttól vagy családtagtól!

4. A számok világa egyszerű

Amikor csak lehet, számszerűsítsd az elért eredményeidet! A számok és az adatok sokkal könnyebben értelmezhetőek, mint az összefüggő mondatok. Leendő munkáltatód a számok segítségével arról is könnyebben meggyőződhet, hogy mennyire lennél hatékony az adott pozícióban.

oneletrajz-elle.hu
Forrás: Shutterstock

5. Kulcsszavak

Használj olyan kulcsszavakat az önéletrajzodban, amelyeket a munkáltató is megjelölt az álláshirdetésben! Ezzel a módszerrel megerősíted abban, hogy amikor az önéletrajzodat olvassa, úgy érezze, te vagy az ideális jelölt a pozícióra.

6. Ellenőrizd le többször is a kész CV-t!

Mielőtt bárhova is elküldenéd, szánj időt arra, hogy többször is figyelmesen átolvasd a kész önéletrajzot! Így könnyedén kiszűrheted az esetleges elírásokat vagy nyelvtani hibákat, amelyek rengeteget ronthatnak egy önéletrajz minőségén, és végső soron a pályázó megítélésén is.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves