Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Az első benyomás

Erre a 6 tulajdonságra van szükséged, hogy lenyűgözz mindenkit egy állásinterjún

2024. február 22.

3 perc olvasás

ELLE

állás munkahely állásinterjú
Erre a 6 tulajdonságra van szükséged, hogy lenyűgözz mindenkit egy állásinterjún
© Shutterstock

Egy állásinterjún fontos jó benyomást kelteni. 


Legyünk őszinték, mindenkivel megesett már, hogy kicsit felkészületlenül állított be egy állásinterjúra. Ha nem is álmaink munkahelyének gondoljuk a céget, ahova jelentkeztünk, ettől függetlenül érdemes jó benyomást kelteni az interjú alatt. Mutatjuk, hogyan! 

1. Készülj fel a kérdésekre, amiket valószínűleg megkapsz majd

Az első lépés a kutatás elvégzése. Fontos, hogy ismerd, milyen típusú kérdéseket fognak feltenni, ezért feltétlenül olvasd el figyelmesen a munkaköri leírást, és készíts listát azokról a dolgokról, amik fontosak a szerepkörhöz. Például, ha bizonyos készségek elengedhetetlenek, érdemes ezeket az interjú előtt gyakorolni. A cég weboldalán és közösségi oldalán szintén érdemes körbenézni. 

2. Ne hazudj az interjú alatt 

Ne szépítsd a képzettséged, tapasztalataid, fizetési elvárásaid vagy a költözési hajlandóságod. A hazugságból nem lehet jól kijönni hosszútávon. Nem éri meg, hiszen ha rajtakapnak, utána a bizalmat nagyon nehéz visszaállítani. Inkább légy őszinte azzal kapcsolatban, amihez tényleg értesz, és amit képes vagy adni a vállalatnak azért, hogy még jobbak legyenek.

3. Ne felejtsd el a dokumentumokat

A feledékenység első alkalommal nem tűnhet túl biztatónak, ezért ha külön kérték tőled, hogy valamilyen dokumentumot vigyél magaddal, akkor semmiképp se felejtsd el. Időben nyomtasd ki, készítsd el, és a nagy nap előtt tedd olyan helyre, ahol biztosan észreveszed. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor egyből tedd abba a táskába, amit magaddal viszel majd.

4. Öltözz megfelelően

Fontos, hogy ahhoz a munkához öltözz, amit szeretnél megkapni. Ha van dress code, akkor különösen figyelj, ha nincs, menj biztosra, és válassz olyan outfitet, amivel biztosan nem fogsz kitűnni, és elegánsnak tűnhetsz. Ha nem szükséges túlságosan kiöltözni, akkor is felvehetsz egy szép blézert.

5. Mutass érdeklődést, de ne beszéld túl a kérdezőt

Az állásinterjú remek alkalom arra, hogy megmutasd a kérdezőnek, hogy alkalmas vagy a cégük számára. Nem akarsz túl lelkesnek tűnni, de nem is akarsz túl érdektelen lenni. Egy jó módja ennek az egyensúlynak az, ha őszinte érdeklődést mutatsz, de ne szólsz bele mindenbe. Érdemesebb az interjú végén feltenni a kérdéseket, melyekre közben nem volt lehetőség.

6. A testbeszéd a legfontosabb 

Fontos megbizonyosodnod arról, hogy a testbeszéded önbizalmat közvetít: húzd ki magad ülve és állva is, tartsd a szemkontaktust. A lényeg, hogy hidd el, hogy magabiztos vagy, akkor is, ha belül egy kicsit izgulsz. A legfontosabb az, hogy önmagad légy – nincsenek jó vagy rossz válaszok, és a munkaadók olyan embert szeretnének felvenni, aki illeszkedik a vállalati kultúrához. Tehát csak pihenj, mosolyogj, és válaszolj őszintén a kérdéseikre!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves