Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Stresszcsökkentő tippek

Túl sok feladatot kapsz? Így kezelheted a növekvő munkahelyi nyomást

2024. április 23.

4 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

stressz dolgozó nő karrier munkahely stresszoldás kiégés
Túl sok feladatot kapsz? Így kezelheted a növekvő munkahelyi nyomást
© Shutterstock

Munkakörtől függetlenül esetenként bárkit érinthet a munkahelyi nyomás miatt érzett stressz.


Bárhol is dolgozol, a kisebb és nagyobb cégeknél egyaránt előfordulnak olyan időszakok, amikor a dolgozók számára a munkahelyi nyomás kezd elviselhetetlenné válni.

Talán egy új projekt vagy egy átszervezés miatt nőttek meg az elvárások, de az eredmény ugyanaz: a munkavállalók számára ez extra stresszt jelent. Egy-egy kollégánál a zaklatott magánélet vagy a kimerültség is eredményezhet kiégésre utaló jeleket, de bármi is az ok, érdemes megtanulni, hogyan lehet kezelni ezeket a helyzeteket.

Ma már többféle technika is a rendelkezésedre áll, hogy úrrá legyél a munkahelyi káoszon – most mutatunk is néhányat!

Ha úgy érzed, túl nagy rajtad a munkahelyi nyomás

Amikor megfogalmazódik benned, hogy túl nagyok az elvárások veled szemben, és extra stresszt élsz át, érdemes az alább pontokon végighaladnod:

1. A stresszt okozó tényezők azonosítása

Az első lépés a megoldandó probléma azonosítása. Egyszerűnek tűnhet, de egy hosszú ideje fennálló, nehéz helyzetben gyakran már csak azt érzi a munkavállaló, hogy egyszerűen képtelen elvégezni a munkáját, szinte lebénul a stressz miatt. Fontos, hogy rögzítsd egy naplóba a gondolataidat és az érzéseidet a munkanapjaidon. Így hamar ki fog rajzolódni, hogy milyen szituációkban jönnek elő legerősebben a tüneteid.

munkahelyi-nyomas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

2. Állíts fel fontossági sorrendet a feladataidban

Rangsorold, hogy melyik feladatod elvégzése a legfontosabb, és próbálj a listád szerint végighaladni a napodon. Ha úgy érzed, túl sok a feladatod, és emiatt gyomorgörcsöt érzel, próbálj ki apró trükköket: például érkezz 10 perccel hamarabb a munkahelyedre, hogy előkészítsd a teendők listáját. Ez sokat segíthet abban, hogy nyugodtabban kezd a napot, és eredményesebben haladj a feladataid elvégzésében.

3. Változtass a szokásaidon

Érdemes lehet átgondolnod, mit tehetsz azért, hogy segíts a szervezetednek átvészelni ezt az időszakot. Jó ötlet, ha beiktatsz a mindennapjaidba egy kis testmozgást, vagy ha korában fekszel le aludni. A pozitív szokások kialakítása segíthet abban, hogy eredményesebben kezeld a munkahelyi nyomást. Hagyj időt magadnak a szünetekre is, ilyenkor pedig mozogj egy kicsit!

4. Állíts fel határokat – magadnak is

Fogadd el, hogy a munkavégzésnek is vannak korlátai. Egyrészt a pihenésre is időt kell szánni, másrészt a maximalizmus is eredményezheti azt, hogy egy idő után úgy érzed majd, soha semmi nem elég jó, amit csinálsz. Érdemes meghatároznod, hogy a nap mely szakában nem válaszolsz emailekre, vagy mikor utasítod el a kollégáid munkakörödön kívül eső, szívesség alapú kéréseit.

munkahelyi-nyomas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

5. Kérj segítséget

Amikor úgy érzed, egy adott feladattal nem boldogulsz, kérj segítséget a kollégáidtól és feletteseidtől. Semmi értelme hosszú órákig feszülten végezned a munkád, hiszen iránymutatás és plusz információk birtokában te is sokkal eredményesebben haladhatsz.

6. Alakíts ki pozitív kapcsolatokat

A kollégákkal kialakított jó viszony segíthet egy kellemes munkahelyi környezet megteremtésében, ahol mindannyian szívesen vagytok jelen. Igyekezz olyan kapcsolatokat kiépíteni, amelyek támogató és segítő közeget jelentenek mindenki számára.

7. Egyeztess a feletteseddel

Mielőtt egy stresszes szituációban reagálnál, tarts egy kis szünetet, és ne az érzelmek vezéreljenek a válaszadáskor. Ha úgy érzed, hogy indokolatlanul sok, a munkakörödön kívül eső feladattal bíznak meg, érdemes egyeztetned a főnököddel arról, hogy milyen elvárásokat támasztanak veled szemben, illetve a szerződésed szerint mit vagy köteles elvállalni. Érdemes neked is rugalmasnak lenned, és akár szakmai képzésekre is ellátogathatsz, hogy növeld a munkahelyi hatékonyságodat, így is csökkentve a stresszt.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves