Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tippek és trükkök

Így befolyásolja a mentális egészségedet a home office

2024. április 24.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

home office mentális egészség munka munkahely munkavégzés otthoni munka
Így befolyásolja a mentális egészségedet a home office
© Shutterstock

A home office számos előnye mellett a mentális egészségre gyakorolt hatását is érdemes megvizsgálni.


A koronavírus-járvány miatt széles körben elterjedt a home office, amit sok cég és munkavállaló is annyira sikeresnek tart, hogy a mai napig fenntartja ezt a munkarendet.

Míg egyesek csak a hét bizonyos napjain vehetik igénybe ezt a lehetőséget, addig mások teljes állásban is home office-ban dolgoznak. Kétségtelen, hogy számos előnye van ennek a munkarendnek, de nem minden munkavállaló számára testhezálló az önálló, magányos munkavégzés.

Annak érdekében, hogy elkerüld a negatív következményeket, ha home office-ban dolgozol, érdemes felállítani néhány alapszabályt.

Így vigyázz a mentális egészségedre a home office alatt

1. Állíts fel határokat

Egyértelműen válaszd el egymástól a munkahelyi és az otthoni életedet. A munkaidő után ne válaszolj emailekre, és szabd meg, mettől meddig dolgozol. A munkaidő alatt azonban valóban csak a munkával foglalkozz: ne ilyenkor kezdj nagytakarításba, mert ha elcsúszik a munkanapod, az a szabadidőd rovására megy, ami hatalmas stresszfaktornak számít.

home-office-elle.hu
Forrás: Shutterstock

2. Tartsd be a napirendet, és találkozz a barátaiddal

Amikor be kellett járnod a munkahelyedre, valószínűleg volt egy megszokott napi rutinod. A szakemberek azt javasolják, ezt továbbra is tartsd fenn: ha például reggelente felkeltél egy órával korábban edzeni, majd lezuhanyozni, akkor ezt a szokásodat a home office alatt is tartsd meg. A szociális kapcsolatokról se feledkezz meg: egyrészt kommunikálj gyakran a kollégáiddal, másrészt a szabadidődben ne zárkózz be, inkább találkozz gyakrabban a barátaiddal.

3. Tartsd rendben az otthonod

A megfelelő környezet elengedhetetlen a nyugodt munkavégzéshez. A legtöbb munkavállaló arról számol be, hogy a home office egyik hatalmas előnye, hogy rengeteg időt spórolnak meg azzal, hogy nem kell beutazniuk a munkahelyükre. Ezt az időt fordítsd takarításra: hidd el, te is jobban fogod magad érezni tőle!

4. Táplálkozz egészségesen

Különösen a munkamániások hajlamosak egész nap a gép előtt ülni, ennek pedig előbb-utóbb negatív következményei alakulhatnak ki. Az egészséges táplálkozásra fordíts minél nagyobb figyelmet, és ne hanyagold el az ebédet akkor sem, ha szorítanak a határidők!

home-office-elle.hu
Forrás: Shutterstock

5. Mozogj minden nap

A home office egyik legnagyobb negatívuma, hogy könnyen előidézheti a mozgásszegény életmódot, ami elhízáshoz és betegségekhez vezethet. Találd meg a hozzád közel álló mozgásformát, és vezess be az életedbe rendszeres edzéseket. Mindez nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségedre is pozitívan hat majd.

6. Aludd ki magad!

A home office alatt sokan hajlamosak késő estig dolgozni, majd kialvatlanul belekezdeni még egy munkanapba, ezzel pedig felborítják a bioritmusukat. Egy felnőtt embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, erről semmiképp nem szabad lemondani. Hidd el, ha kipihened magad, a munkavégzés során is sokkal hatékonyabb leszel!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves