Quantcast

Ellenállás

Kik ezek a bátor nők Navalnij körül?

Kik ezek a bátor nők Navalnij körül?
Alekszij Navalnij és felesége, Julia Navalnaja© Anadolu Agency

Meglehetősen nyugtalanító hírek érkeznek ezekben a napokban az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij felől. Mi azt jártuk körül, kik azok a hozzá hasonlóan bátor nők, akik szembe mernek menni a Putyin-korszak macsó politikájával.

 Az elmúlt időszak orosz közéletének leginkább kiemelkedő nőalakja Navalnij felesége, Julia Navalnaja. A pár 23 évvel ezelőtt egy törökországi nyaraláson ismerkedett meg, 2000-ben házasodtak össze, és Julia, aki közgazdász végzettséggel rendelkezik és egy bankban dolgozott, házasságuk nagy részében főként a családjára koncentrált, nevelte a gyerekeiket, Dariát és Zakhart. Julia a kezdetektől támogatja férje korrupcióellenes kampányát és mindig mellette áll, anélkül, hogy igyekezne reflektorfényben lenni – kerüli a sajtót, alig készültek vele interjúk.

Tavaly nyáron azonban, amikor megmérgezték a férjét, még Putyinnak is levelet írt, hogy elhagyhassák az országot, és sikerült is egy németországi kórházba juttatnia. Méltósága és ereje, valamint családi értékei és rendíthetetlen elhivatottsága férje iránt rendkívüli inspirációt jelent az orosz nők számára – még azoknak is, akiket nem érdekel a politika. „Ha csöndben maradunk, holnap bármelyikünk sorra kerülhet” – írta Julia egy Instagram-bejegyzésben még januárban, miután Németországból való hazatérésükkor, a reptéren letartóztatták a férjét. Ez tömeges tiltakozásokat váltott ki Oroszország-szerte, és január 23-án több tízezren vonultak utcára Navalnij szabadon bocsátását követelve. A rendőrség a nap végére több mint 5000 embert vett őrizetbe és 1600-at tartóztatott le, többek között Juliát is, akit aztán szabadon engedtek. Ő – utolsó információink szerint – Németországban tartózkodik.

Kivételes virágszál

„Julia Navalnaja kivételes virágszál” az orosz politikusfeleségek nem éppen inspiráló sorában, írta Anna Narinszkaja riporter egy esszéjében Julia elmúlt hónapokban tanúsított, kiemelkedő szerepéről. „Nem azért, mert ő egy ellenzéki politikus felesége, hanem azért, mert annyira természetesen egyesített két nehezen kombinálható elemet – egy kiváló férfi feleségének a szerepét és egy olyan nőét, aki a saját sorsát irányítja” – vélekedik Narinszkaja. „Julia csodálatosan illeszkedik hazánk napirendjébe” – ezt már Alena Popova, a Moszkvában működő nőjogi szervezet, a You Are Not Alone társalapítója mondta róla, aki szeretné, ha Julia ennél erőteljesebben is megnyilvánulna  bizonyos ügyekben. „Anya, egy bebörtönzött férj felesége és olyan nő, aki nem akart belépni a politikába, amíg a rothadt rendszer be nem vonta.”

Február 2-án, amikor a moszkvai bíró felolvasta a Navalnij elleni határozatot, aminek értelmében két év, nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, a férfi mosolyogva, a kezével szív motívumot formálva üzent a feleségének. Később, amikor az őrök elvezették, állítólag azt mondta Juliának: „Minden rendben lesz.” Ez olyan gesztus és érzelmes pillanat volt, amit orosz politikustól még soha nem láthattunk, és nők százait arra ösztönözte, hogy Valentin-napon élőlánccal tiltakozzanak Moszkvában és Szentpéterváron, és kifejezzék szolidaritásukat, miközben a tiltakozások mottóját, „A szeretet erősebb, mint a félelem” skandálták. Leonyid Volkov, Navalnij közeli szövetségese az alábbi tweettel szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez: „Putyin egyenlő a félelemmel. Navalnij egyenlő a szeretettel. Ezért fogunk győzni.” (...)

Kik a legkarizmatikusabb nők Navalnij stábjában? Hogyan kezeli az orosz kormányzat a feministákat? Mit tudunk Dariáról, Navalnij lányáról? Mindezt elolvashatod az Elle 2021/május–júniusi számában.